Naslovna Srbija Preminula Baka Buda: U njenoj hrani uživali Tito i mnogi državnici, radila...

Preminula Baka Buda: U njenoj hrani uživali Tito i mnogi državnici, radila do poslednjeg daha

PODELI
Foto: PrintScreen/RTS

Preminula je kuvarica Budimirka Buda Mladenović koja je u motel nadomak manastira Sopoćani ušla 1954. i tamo radila do poslednjeg dana. U njenim specijalitetima su uživali Josip Broz Tito i komunističke vođe, razni državnici i ambasadori. Budimirka Buda Mladenović preminula je u sredu veče. A sahranjena je danas u 13 časova.

Njena priča stakana u 86 godina života taman je za jedan roman iako nije išla dalje od svoje kuće u selu nadomak manastira Sopaćani pa do hotela koji se nalazi u neposrednoj blizini svetkovine. A mogla je daleko da ode, preneo je Kurir.

Nudili su joj posao kuvarice čak i u sedištu UN u Njujorku, ugovor je bio spreman, ali je odbila. U njenim specijalitetima je uživao Tito, zanat je učila od Eržebet, kuvarice Moše Pijade, spremala je za visoke zvanice i ambasadore koji su dolazili u njen zavičaj i nije pristajala da postane lična kuvarica nekome od njih. Radila je maltene do poslednjeg dana.

Do početka ove sedmice bila je na nogama, kuvala je. Spavala je u hotelu “Sopoćani” u kojem je imala svoju sobu da ne bi je vozili u selo. Bila je veoma vezana za to mesto i svoj posao. Svakog jutra je dočekivala konobare.U ponedeljak ih nije dočekala. Obili su vrata sobe. Ležala je na podu pored kreveta. Odveli su je u rodnu kuću. Tu je sklopila oči zauvek. Oči koje su se nagledale i patnje i radosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here