Naslovna Hronika Preminuo Vitomir Mihajlović, jedan od lidera romske zajednice u Srbiji

Preminuo Vitomir Mihajlović, jedan od lidera romske zajednice u Srbiji

PODELI
Foto: Nacionalni savet romske nacionalne manjine

Jedan od lidera romske zajednice u Srbiji, Vitomir Mihajlović, preminuo je danas u 64. godini nakon kraće bolesti, saopštila je Alijansa protiv diskriminacije Roma.

Mihajlović, prvi i dugogodišnji predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Srbiji, bio je narodni poslanik u osmom sazivu Skupštine Srbije i prvi predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, na čijem je čelu bio u tri mandata.

Bio je, kako kažu u Alijansi, jedan od najzaslužnijih da Romi u Srbiji dobiju status nacionalne manjine.

Rođen je 15. januara 1958. godine, bio je diplomirani inženjer poljoprivrede, profesor Poljoprivredne škole u Prokuplju.

Mihajlović se aktivno borio za integraciju romske zajednice u Srbiji primenom novih znanja i ideja, a sa ciljem unapređenja položaja Roma i Romkinja, navela je Alijansa protiv diskriminacije Roma.

Prema saopštenju Alijanse, Mihajlović je stalno ukazivao na to da je romska zajednica jedna od najsiromašnijih i najmarginalizovanijih u Srbiji i da je izložena diskriminaciji, najčešće u oblasti stanovanja, zapošljavanja, socijalne i zdravstvene zaštite.

Bio je neumoran borac za uključivanje romske dece u obrazovni sistem, što je smatrao za jedan od najefikasnijih načina za poboljšanje položaja Roma i Romkinja.

Alijansa protiv diskriminacije Roma izražava duboko žaljenje zbog prerane smrti svog velikog saborca za ravnopravnost Roma i Romkinja u Srbiji i poručuje da će nastaviti da čuva sećanje na Mihajlovića kroz dalju borbu protiv diskriminacije i za poštovanje prava i dostojanstva Roma i Romkinja u našoj zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here