Naslovna Intervju PRESTONICA VINSKOG SREMA! Direktorica Srednje škole u Irigu Isidora Birinji za Sremske...

PRESTONICA VINSKOG SREMA! Direktorica Srednje škole u Irigu Isidora Birinji za Sremske Vesti: Spremni smo da usmerimo decu na pravi put!

PODELI

Opština Irig kao deo Fruške gore obiluje plodnim zemljištem, mnogobrojnim vinogradima i sve većom proizvodnjom vina, postaje sve više prepoznatljiva po svom turističkom potencijalu. Ono što je ovo mesto dodatno istaklo u poslednjih nekoliko godina jeste i Srednja škola “Borislav Mihajlović Mihiz”, odnosno smer Vinogradar-vinar, koji je danas retko zastupljen u srednjim školama (jedini u Vojvodini), kao i smer Kulinarski tehničar.

Iako spada u red mlađih škola, može se pohvaliti i savremenim pristupom nastave. Škola stalno ulaže u poboljšanje nastave, a jedan od brojnih pokazatelja je i sve veće interesovanje učenika koji se odlučuju za pomenute obrazovne profile.

U razgovoru za Sremske Vesti, Isidora Birinji, direktorica Srednje stručne škole “Borislav Mihajlović Mihiz” u Irigu, otkriva da đaci i profesori zajedno rade i da međusobno uvažavaju mišljenja kako bi sve u školi funkcionisalo kako treba.

2

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, nedavno je bio u poseti Irigu, a jedan od povoda je Srednja stručna škola “Borislav Mihajlović Mihiz”. Kakvi su Vaši utisci nakon posete?

-Utisci su odlični! Ministar je prepoznao značaj  naše škole za ovaj region kao i potrebe kako bismo bolje funkionisali i postizali još bolje rezultate. Nakon posete ministra, nadamo se boljim uslovima te radimo sa većim entuzijazmom.

MINISTAR ŠARČEVIĆ U POSETI IRIGU: Uskoro izgradnja Učeničkog doma

image-0-02-05-7361d390d5eb46301d127c25b7d9d5a2b3fcd29b73510ec6f3f58cdc06bc87a3-V

Poznato je da Srednja stručna škola “Borislav Mihajlović Mihiz” ima učenike koji su iz udaljenih mesta. Da li se taj broj povećao u odnosu na prethodne godine?

-Broj učenika je otprilike stalan. Ono na šta smo ponosni jeste da se tokom školske godine broj učenika povećava, što znači da su svi upisani učenici zadovoljni i ne ispisuju se, a sa druge strane, po preporuci upisuju se novi đaci.

Iz kojih sve mesta učenici se odlučuju za Srednju školu u Irigu?

-Pored učenika iz iriške opštine, u našu školu dolaze i učenici iz susednih opština. Pre svega to su Novi Sad, Sremski Karlovci, Petrovaradin, Sremska Kamenica, Beočin, Ruma, Sremska Mitrovica. Za sve njih je organizovan autobuski prevoz koji učenike dovozi pre nastave tačno ispred škole i nakon nastave ih vraća kući.

presipanje_grozdja2
Foto: agromedia.rs

S obzirom da je Irig mesto koje je poznato po vinogradarstvu, ono poseduje i nekoliko vinarija. Da li je i to pozitivna strana smera Vinar vinogradar, jer nakon završetka mogu da se zaposle u svojoj struci?

-Fruška gora je, zbog povoljnog geografskog položaja i dovoljnog broja sunčanih dana, izuzetno pogodna za gajenje vinove loze te se ubraja u najlepše vinogradarske krajeve u našoj  zemlji, pogotovo njene jugoistočne padine. Na teritoriji opštine Irig nalaze se tri poznate vinarije: “Kovačević vinarija”, “Mačkov podrum” i “ Vinarija Deurić” a sve više se razvijaju i male porodične vinarije. Zato ne čudi što je razvoj Iriga usmeren ka vinskom turizmu i težnji da postane centar vinarstva.

Rezultat slika za vinogradi

Gde učenici obavljaju praksu?

-Učenici obrazovnog profila vinogradar-vinar praksu obavljaju u našem školskom vinogradu. Naš vinograd je mlad i svake godine postavljamo nove zasade. Ove godine smo imali nešto veći prinos te smo organizovali svečanu berbu i planiramo da nam to postane tradicionalna svečanost. U tom, za nas važnom danu, svi učenici i nastavnici uzimaju učešće. Na kraju, jedan važan  i veliki posao završimo uz zajedničko druženje, pesmu i igru.

Foto: agromedia.rs
Foto: agromedia.rs

Važno je pomenuti i smer Kulinarski tehničar. Šta smer obuhvata i zašto je dobro odlučiti se za isti?

-Naša škola je jedna od dve u Vojvodini koja upisuje ovaj smer. Smer je veoma atraktivan i ono što je važno napomenuti jeste da nakon školovanja učenici vrlo brzo pronalaze posao. Od ove školske godine, učenici deo praktične nastave obavljaju u našem novom školskom restoranu, a deo po restoranima u Vojvodini. Na taj način dolaze u direktan kontakt sa poslodavcima, što im omogućava lakše pronalaženje posla.

image-0-02-04-a06abc8b2cf04a221b57b13434de0b4b646a9c06dc2f44d3c04d16d5040e8f03-V

Veoma sam ponosna na naše kulinare. Nakon pripremljenog koktela za proslavu  Dana Svetog Save učenici sa svojim nastavnicima su pobrali brojne pohvale za svoj rad. Od tad, kad god je neka važnija svečanost, angažovani su upravo naši učenici.

image-0-02-04-87c1a32e9de681179b7ac7fd365dfea07f7ac328693b74a9f1f5a4ec39944336-V

Sve ovo je razlog za izgradnju Učeničkog doma i neke nove planove što će školu učiniti boljom. Kada se planira izgradnja i o kojem mestu i kapacitetu je reč?

-Kao što sam ranije spomenula, naši učenici dolaze iz različitih mesta. Pokušavamo da sva ta mesta obuhvatimo autobuskim prevozom. Međutim, našu školu su pohađali i učenici iz Temerina, Šida, Beograda. Bilo je zainteresovanih učenika i  iz drugih udaljenih krajeva. Oni su prinuđeni da u Irigu traže privatan smeštaj. Njihovo školovanje bilo bi olakšano postojanjem učeničkog doma.  Pre svega mislim na učenike smera vinogradar-vinar. Tada bi se učenici i iz drugih vinogradarskih predela mogli školovati za ovo zanimanje.

14359634_186273901800902_1463660945_o
Vinska ulica Irig

Isidora kaže, da za sada postoje dve mogućnosti za izgradnju učeničkog doma.

-Jedna je potpuna rekonstrukcija i adaptacija stare zgrade Kombinata u centru Iriga, a druga je izgradnja nove zgrade kod fudbalskog igrališta, preko puta autobuske stanice. S obzirom na to da je ovo mesto na samo desetak kilometara udaljeno od Rume, ovaj učenički dom bi bio zajednički za obe opštine.

Ono što nam sledi, jeste stavljanje na papir cene, dobrih i loših strana obe mogućnosti i odabir one prave.

Koja je Vaša poruka za buduće srednjoškolce i zašto treba da se odluče za SSŠ “Borislav Mihajlović Mihiz”?

Moja poruka za đake i njihove roditelje jeste da dođu da nas posete, da se uvere da je ovo odlično mesto na kojem mogu da provedu naredne četiri godine. Atmosfera je uvek pozitivna, kolektiv mlad i spreman da usmeri decu na pravi put. Ono što bih posebno istakla jeste mirna sredina. Prioritet nam je prevencija nasilja, pa sa ponosom možemo reći da spadamo u sigurne škole. Naša škola je mala ali zato se možemo posvetiti svakom detetu i tada je uspeh zagarantovan.

Autor: Jelena Milošević

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here