Naslovna Srem Sremska Mitrovica PREUZEO MANDAT: Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici ispunila želju malom gradonačelniku

PREUZEO MANDAT: Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici ispunila želju malom gradonačelniku

PODELI

Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici bila je, na Svetski dan deteta, domaćin osmogodišnjem Vukašinu Puđi, inače “malom gradonačelniku” Sremske Mitrovice.

Učenika drugog razreda Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” u Martincima, koji je za “malog gradonačelnika” izabran na konkursu “Da sam gradonačelnik, ja bih…” gradske Uprave za obrazovanje, kulturu i sport, primio je načelnik Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici Đura Mandić.

Jedna od Vukašinovih želja naime bila je da poseti Policijsku upravu i razgleda vozni park, ponajviše jer mu je rođeni stric policajac, sa službom u Žandarmeriji, pričao o svom poslu.

Foto: Blic

U neposrednom razgovoru sa načelnikom Mandićem, Vukašin je iskazao i poznavanje policijskih poslova. Kako je rekao „osim što hvata one koji kradu, policajac je tu da čuva i štiti decu i odrasle ljude na razne načine”.

„Sve posete i svi kontakti dece i policijskih službenika dragoceni su i izuzetno značajni, kako bi se od ranog detinjstva uspostavilo i razvijalo poverenje  u policiju. Od velikog su značaja svi preventivni projekti namenjeni deci i mladima koje Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovodi kako u osnovnim, tako i u srednjim školama“ rekao je Mandić.

On je posebno naglasio važnost predmeta Osnovi bezbednosti dece, koji je uveden na inicijativu ministra Nebojše Stefanovića. Da podsetimo, predmet pohađaju učenici četvrtog i šestog razreda, a od ove godine se realizuje i u prvim razredima osnovnih škola.

Foto: Blic

Mali Vukašin je u razgovoru sa načelnikom ispričao da zna da njegovu školu posećuju školski policajci.

„U školu nam dolaze i saobraćajni policajci, a viđao sam i policajce koji ne nose uniformu. Oni drugarima iz starijih razreda pričaju koliko su opasni alkohol i droga, kako da koriste internet, šta je drugarstvo, šta nije lepo da kažeš i uradiš drugarima“ ispričao je Vukašin.

Prelistavajući stihovnicu – bojanku “Za bezbedno detinjstvo” koju je dobio na poklon, prepoznavao je i komentarisao situacije iz života koje ilustruju bezbedan ambijent svakog deteta u kojem treba da odrasta i okolnosti koje deca treba da izbegavaju ako žele da budu zaštićena i bezbrižna.

Nakon uručenja poklona koji je za Vukašina pripremila Policijska uprava, mališan je razgledao vozni park i fotografisao se sa policijskim službenicima. Iako su mu se svidela i patrolna i vatrogasna vozila, Vukašin je oduševljeno rekao da bi voleo da ima saobraćajni motocikl kad poraste.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here