Naslovna Magazin Zdravlje Prevencija alergije na sunce

Prevencija alergije na sunce

PODELI

Fotodermatoza ili alergija na sunce manifestuje se nakon izlaganja gole kože sunčevim zracima. Obično nastaju nakon izlaganja jakoj sunčevoj svetlosti, ali kod nekih se mogu pojaviti i zimi. Poslednjih godina su u porastu, a zahvataju oko 20 posto populacije.

Nešto češće ova vrsta alergije zahvata ženski pol, srednjih godina. I stariji muškarci koji dosta vremena provode na suncu mogu da razviju alergijsku reakciju. Lekovi takođe mogu izazvati alergijske reakcije na sunce. To su najčešće nesteroidni protivupalni lekovi, ali i kontracepcijska sredstva.

Najsigurniji način za sprečavanje alergijskih reakcija na sunce je izbegavanje sunčevih zraka kad je sunce najjače, izbegavanje naglih izlaganja suncu, nošenje zaštitne odeće i korišćenje kvalitetnih zaštitnih sredstava koja pružaju visoku UVA i UVB zaštitu.

Ne preporučuje se korišćenje kozmetičkih preparata koji sadrže eterična ulja, AHA i BHA kiselinu i retinole. Šamponi protiv peruti, parfemi, boje za kosu, ali i obični sapuni mogu sadržati materije koje uzrokuju pojavu reakcije na sunce.

Ako primetite znakove alergijske reakcije, treba staviti hladne obloge i obratiti se lekaru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here