Naslovna Srem Inđija „Prezentacije dobre prakse iz regiona u borbi protiv korupcije“

„Prezentacije dobre prakse iz regiona u borbi protiv korupcije“

PODELI

Na panelu „Prezentacije dobre prakse iz regiona u borbi protiv korupcije“ u sklopu Konferencije gradonačelnika/načelnika i predsedavajućih opštinskih/gradskih veća Bosne i Hercegovine pod nazivom „Prevencija i suzbijanje korupcije i reformski procesi u BiH“ govorio je i predsednik opštine Inđija Vladimir Gak.

U svojim izlaganjima u Sarajevu i Banja Luci izneo najvažnija sistemska rešenja donešena na nivou lokalne vlasti koje doprinose sprečavanju korupcije u javnom sektoru. Najviše pažnje učesnicima Konferencije privukao je interni plan za sprečavanje korupcije u javnim nabavkama.

Gak je istakao transparentnost i kontrole javnih nabavki kao važne segmente u sprečavanju svih oblika neregularnosti. Takođe, zaštita prijavioca korupcije i učestvovanje većeg broja lica u procesu javnih nabavki predstavljaju garancije o zakonitosti postupka.


Osim prevencije korupcije, predsednike opština i skupština gradova interesovala su iskustva opštine Inđija u privlačenju investicija. Gak je naveo da su u poslednjih nekoliko meseci uložena značajna sredstva za opremanje industrijske zone, a koliko je to značajno pokazuje podatak da su u toku realizacije 7 novih investicija u kojima će posao pronaći 650 radnika.
Na konferenciji su održani brojni bilateralni sastanci predsednika opštine Inđija sa predstavnicima gradova i opština iz BiH, na kojima je dogovoreno uspostavljanje saradnje na privrednom i kulturnom nivou.
Učestvovanje velikog broja panelista iz različitih sfera javnog života Bosne i Hercegovine privukao je preko 150 predstavnika gradova i opština iz Federacije i Republike Srpske.
Pored predsednika opštine Inđija, na Konferenciji su govorili i Željka Cvijanović, predsednik Vlade Republike Srpske, Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave RS, Anton Kasipović, ministar pravde RS, Brus Berton, šef misije OEBS-a u BiH, Fadil Novalić, premijer FBiH, Lars Vigemar, šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, Edin Mušić, predsedavajući Predstavničkog doma parlamenta FBiH, Lidija Bradora, predsedavajući Doma naroda parlamenta FBiH, Duško Masleša, stručni saradnik u Sektoru za koordinaciju EU pomoći i Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine i drugi predstavnici političkog i civilnog društva.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta “Inđija – Opština razvoja i investicija”, koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Inđija. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here