Naslovna Dogadjaj PRIČA NEBOJŠE JEVRIĆA: Vašar u Rumi

PRIČA NEBOJŠE JEVRIĆA: Vašar u Rumi

PODELI

Svakog trećeg u mesecu je vašar u Rumi. Na vašaru se prodaje i kupuje sve. Nema šta nema. Od krupne i sitne stoke, konja, ždrebadi, magaradi, traktora, auta, alata, knjiga, šrafova, Ciganki udavača. Na sve se strane širi miris pljeskavica i pečenja.

Ako padne kiša, potrebne su čizme da kroz blato pregaziš. Stignu ljudi sa svih strana. Dođu kupci i dokoni blejači i oni koji bi da nešto kupe. Jedan uprti klozetsku šolju, drugi “Bošovu” bušilicu, treći stare ploče, stare satove. Uspomene, antikviteti. Prosjaci, gazde, lopovi, radoznalci. Mešavina “eleze” trenerica i seoskih gunjeva. Tamo rže nepočišćen ždrebac, ovamo brunda motor od traktora.

Počinje besplatna škola plivanja

Nigde na svetu takvog sabora nema.

Tri druga, džeparoša, pobratima iz Zemuna, deset godina nijedan sabor nisu propustila. Zdenko Prda, Zoran Poker i Munja.

Munja vozi auto za autobusom, spreman da ovu dvojicu uvek pokupi kad obave posao. Kad se deli lova, Munja uzima polovinu a ova dvojica dele ostatak.

“Trojka iz bloka”: Prikupljana sredstva za pomoć šestočlanoj porodici

Zdenko Prda ima dugačke prste kao pijanista i na malom prstu dugačak nokat. Nema džepa u koji ne mogu njegovi prsti da uđu.

Zoran Poker je kockar loše sreće. Sve što preko dana zaradi, noću na pokeru izgubi. U autobusu on je zid koji pokriva Prdu dok radi.

Šunjaju se po vašaru, gledaju ko je šta prodao, tipuju na one koji najveći pazar kući nose. Ako ga ne urade na pijaci, kreću za njim vrebajući priliku.

Desi se da se vrate puni ko brodovi, ali i murijaši sa odeljenja za džepne krađe su tu.

Prijem za decu PU „Stonogica” u Gradskoj kući

Nevolja je u tome što se međusobno dobro poznaju. Džeparoši su jedini pravi povratnici. Kad im džeparenje uđe u krv, teško se drugog zanata dohvatiti. Nikad na posao ne kreću bez britvica ili skalpela. Nije hladno oružje, oštrica ne sme da bude velika, a opet, može da posluži ako “ovca” provali da je bunare.

Serpiko, inspektor sa odeljenja za džep, prerušen u klošara sa perikom, glavinja po vašarištu.
Oni su ga prepoznali i odlučili da pale. Gde se on pojavi, tu posla za njih nema.

Spremali su se da krenu kad je Munja snimio kupoprodaju dva bika.

Bikove je prodao vitalan starac koji je dugo milovao svilenkaste glave bikova pre nego što je pristao na pogodbu. Isplatio je kamiondžiju koji mu je dovezao bikove i ušao pod šator da popije oznojeno pivo.

Megdan oduševio Mitrovčane

Prda i Poker su ušli za njim. Ušao je i Munja, seo za drugi sto.

Đedo je popio pivo, pokusao pasulj, a onda krenuo u autobus za Šabac.

Prda i Poker su probali da ga urade na ulasku u autobus, ali para u džepovima nije bilo. U gužvi na stanici Prda mu je uradio i “potplatu” dok je Poker pravio zid, ali ni u unutrašnjim džepovima nije bilo para.

Izašli su na prvoj stanici, a Munja ih je pratio kolima.

“Tebra, nema repe pa nema. Pretrkeljisali smo ga čitavog.”

“Vi ste, bre, sestre, stari vas je ujebao!”, ljutito se obrecnu Munja na dvojicu zbunjenih prijatelja.

Nastavio je da vozi za autobusom. Munja je imao duge trepavice, bebi-fejs, ali je on bio šef. Bio je uredno izbrijan, u pristojnom ali ne preterano skupom odelu, da ne bi skretao pažnju na sebe. Pripadao je prvoj postavi džeparoša iz Zemuna koja više nije radila već držala radnike.

Kenjao im je do Šapca.

OD OČAJNOG DO ZDRAVOG PREDUZEĆA: Stabilizovano funkcionisanje JKP „Komunalac“ Inđija

Prdu i Pokera ostavio je da ga čekaju pred Šapcem, a on produžio za autobusom. Na stanici u Šapcu starac je izašao iz autobusa. Raspitivao se kad polazi autobus za njegovo selo.

“Možete li da mi pomognete?”, pitao je starog.

“Ako bidemo mogli.”

“Odžeparili su me razbojnici. Odneli su mi novac i dokumenta a moram u Beograd na ispit. Ne smem kući da se vratim. Ubiće me otac.”

“E, moj sinko, i mene su dvojica pokušala da odžepare dok sam ulazio u autobus u Rumi. Ali ti ne znaš gde se drže pare!”

Seljak je razgrnuo gunj i iz kese okačene o vrat, dobro raspoložen, krenu da izvadi pare.

Munja je skalpelom presekao gajtan i dok se starac snašao već je bio u kolima i palio prema Zemunu.

Prdu i Pokera pokupio je u drumskoj mehani. Bacio je lovu pred njih i rekao:

“Zar tako Zemun da obrukate, sestre!”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here