Naslovna Zabava Priča o najmlađoj majci na svetu, Lina Medina

Priča o najmlađoj majci na svetu, Lina Medina

PODELI
Foto: Wikimedia Commons

U rano proleće 1939. godine roditelji u udaljenom peruanskom selu, primetili su da njihova petogodišnja ćerka ima uvećan stomak. Uplašeni da je otok prouzrokovan tumorom, Tiburelo Medina i Viktorija Losea odveli su svoju devojčicu iz porodične kuće u Tikrapu kod lekara u Limi.

Na šok roditelja, doktor je otkrio da je njihova ćerka, Lina Medina, bila u sedmom mesecu trudnoće. A 14. maja 1939. Medina je rodila zdravog dečaka carskim rezom. Sa 5 godina, sedam meseci i 21 dan postala je najmlađa majka na svetu.

Medinin slučaj iznenadio je pedijatre i privukao međunarodnu pažnju koju ona i njena porodica nikada nisu želeli. Do danas, Medina nikada nije rekla vlastima ko je otac, a ona i njena porodica i dalje izbegavaju publicitet i izbegavaju svaku priliku za intervju koji će odgovoriti na sve.

Uprkos misteriji koja i dalje okružuje slučaj najmlađe majke na svetu, više uvida je izašlo na videlo o tome kako je Lina Medina zatrudnela – i ko je mogao biti otac.

Slučaj preranog puberteta

Rođena 23. septembra 1933. godine u jednom od najsiromašnijih sela u Peruu, Lina Medina je bila jedno od devetoro dece. Njena trudnoća u tako ranoj dobi očigledno je bila uznemirujući šok za njene voljene, ali i javnost. Međutim, pedijatrijskim endokrinolozima ideja da bi dete od 5 godina moglo da zatrudni nije bila sasvim nezamisliva.

Veruje se da je Medina imala retko genetsko stanje zvano prerani pubertet, zbog čega se telo deteta prerano promeni u telo odrasle osobe (pre osam godina za devojčice i pre devete za dečake).

Dečaci sa ovim stanjem često će pratiti dublji glas, uvećane genitalije i dlake na licu. Devojčice sa ovim stanjem obično će imati prvu menstruaciju veoma rano i rano će razviti grudi. Pogađa otprilike jedno od 10.000 dece. Otprilike 10 puta više devojčica nego dečaka se razvija na ovaj način.

Često se uzrok preranog puberteta ne može identifikovati. Međutim, nedavne studije su otkrile da mlade devojke koje su bile seksualno zlostavljane mogu proći kroz pubertet brže od svojih vršnjaka. Dakle, postoje sumnje da bi prerani pubertet mogao biti ubrzan seksualnim kontaktom u ranom dobu.

U slučaju Line Medine, dr Edmundo Eskomel je prijavio medicinskom časopisu da je imala prvu menstruaciju kada je imala samo osam meseci. Međutim, druge publikacije su tvrdile da je imala tri godine kada je počela da ima menstruaciju. U svakom slučaju, bio je to šokantno rani početak.

Dalji pregled petogodišnje Medine pokazao je da je već imala razvijene grudi, kukove šire od normalnih i napredan (to jest, postpubescentni) rast kostiju.

Ali naravno, iako se njeno telo rano razvijalo, još uvek je vrlo jasno bila malo dete.

Ko je bio otac deteta Line Medine?

Prerani pubertet delimično objašnjava kako je Lina Medina zatrudnela. Ali naravno, to ne objašnjava sve.

Na kraju krajeva, uz pomoć druge osobe je morala da zatrudni. I nažalost, s obzirom na šanse 100.000 prema 1, ta osoba verovatno nije bio dečak sa istim stanjem kao ona.

Medina nikada nije rekla svojim doktorima ili vlastima ko je otac ili okolnosti napada koji su doveli do njene trudnoće. Ali zbog svoje mladosti, možda nije ni poznavala sebe.

Doktorka Eskomel je rekao da „nije mogla dati precizne odgovore“ kada su je pitali o ocu deteta.

Tiburelo, Medinin otac koji je radio kao lokalni kujundžija, nakratko je uhapšen zbog sumnje da je silovao svoje dete. Međutim, on je pušten i optužbe protiv njega su odbačene kada nisu pronađeni dokazi ili izjave svedoka koji bi ga smatrali odgovornim. U svoju odbranu, Tiburelo je oštro negirao da je silovao svoju ćerku.

U godinama nakon rođenja, neke novinske agencije spekulisale su da je Medina možda bila napadnuta tokom neodređenih svečanosti koje su se održavale u blizini njenog sela. Međutim, to nikada nije dokazano.

Tišina najmlađe majke na svetu

Kada je Linina trudnoća postala opšte poznata, privukla je pažnju iz celog sveta.

Novine u Peruu su bezuspešno nudile porodici Medina hiljade dolara za pravo na intervju i snimanje Line. U međuvremenu, novine u Sjedinjenim Državama su imale terenski dan izveštavajući o priči – a takođe su pokušale da intervjuišu najmlađu majku na svetu.

Čak su date ponude da se porodici plati da dođe u Sjedinjene Države. Međutim, Medina i njena porodica odbili su da govore javno.

Možda je bilo neizbežno, s obzirom na zapanjujuću prirodu Medininog stanja i njenu averziju prema ispitivanju, da neki posmatrači ne bi optužili njenu porodicu da je izmislila celu priču.

Ni Medina ni njena porodica nisu pokušali da iskoriste priču, a medicinski kartoni iz tog vremena pružaju obilje dokumentacije o njenom stanju tokom trudnoće.

Samo dve fotografije su napravljene dok je Medina bila trudna. I samo jedna od njih – profilna slika niske rezolucije – je ikada objavljena van medicinske literature.

U dosijeu njenog slučaja nalaze se i brojni iskazi lekara koji su je lečili, kao i jasno definisani rendgenski snimci njenog stomaka koji pokazuju kosti fetusa u razvoju unutar njenog tela. Nalaz krvi je takođe potvrdio njenu trudnoću. I svi radovi objavljeni u literaturi prošli su recenziju bez problema.

Nastavila je da odbija svaki intervju koji joj je bio ponuđen, a ta praksa će se sigurno ponavljati do kraja njenog života.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here