Naslovna Srem Sremska Mitrovica Prijem u Gradskoj kući za Mariju i Bojana nove evropske šampione

Prijem u Gradskoj kući za Mariju i Bojana nove evropske šampione

PODELI

Članovi Kajak kluba „Val” iz Sremske Mitrovice učestvovali su na Evropskom prvenstvu u kajaku za takmičare do 23 godine i osvojili čak tri medalje. Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader je povodom velikog uspeha organizovao prijem za naše zlatne kajakaše, Mariju Dostanić i Bojana Zdelara u Gradskoj kući.

Konferenciju za medije otvorio je načelnik Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu Ilija Nedić i čestitao veliki uspeh Mariji i Bojanu kao i njihovim trenerima i predsedniku kluba.

Na Evropskom prvenstvu u Račicama u jednosedu, u trci na 1000 metara u konkurenciji takmičara do 23 godine novi šampion Evrope je Bojan Zdelar, a Marija Dostanić nova je šampionka Evrope u dvosedu na 500 metara u istoj konkurenciji.

Sirmiuminfo

„Danas je veliki dan za Grad Sremsku Mitrovicu jer smo dočekali naše zlatne kajakaše. Mislim da su oni pre svega ponos grada i da je grad već u proteklih par godina prepoznao Kajak klub Val kao jedan od velikih brendova Grada Sremske Mitrovice. U Kajakaški klub smo uložili dosta sredstava, kako u objekat tako i u takmičare i evo sad nam se to polako vraća. Ovi momci i devojke su ispod godišta za svoju kategoriju tako da očekujemo da će u narednom periodu doneti ne samo evropska, nego i svetska odličja u Grad Sremsku Mitrovicu. Mi smo kao Grad izuzetno ponosni na njih, na njihov rad na njihov trud i na sve ono što smo zajedno uložili i mislim da na radost svih građana Sremske Mitrovice, na radost građana Srbije donosimo evropsko zlato u Grad Sremsku Mitrovicu i u Srbiju,” izjavio je gradonačelnik Vladimir Sanader.

Zdelar je do zlatne medalje stigao ubedljivom vožnjom u finalu koje je izveslao za 3:28.015, što je najbrže vreme ikada izveslano u finalima evropskih prvenstava. On je u finalu u Račicama veslao 2 sekunde i 163 hiljadita dela brže od prethodnog najbržeg vremena koje je 2013. godine izveslao Miroslav Kirčev iz Bugarske.

Sirmiuminfo

Bojan Zdelar, član KK „Val” rekao je danas za medije: „Prezadovoljan sam učinkom na prvenstvu Evrope za mlađe seniore. Konačno sam posle dugo godina čekanja, osvojio titule prvaka Evrope i mogao da čujem himnu Bože pravde što je bio jedan od životnih ciljeva. Pored toga, osvojio sam još jednu srebrnu medalju, tu je takođe bilo blizu zlato ali ne smem da žalim s obzirom da mi je ovo najveći uspeh u karijeri. Sada se odmaram par dana, pa se spremam za neka sledeća takmičenja.”

Zdelar je u jednosedu na 500 metara osvojio srebrnu medalju, pošto je stazu izveslao za 1:37.933, i kroz cilj je prošao sa samo 34 stotinke zaostatka za pobednikom trke Jakubom Zavrelom iz Češke. Bronzana medalja pripala je Jonu Voldu iz Norveške (1:38.785).

Marija Dostanić i Biljana Relić nove su šampionke Evrope u dvosedu na 500 metara u Račicama, a do zlatne medalje stigle su odličnom vožnjom tokom cele deonice, a naročito u samom finišu trke koju su izveslale za 1:45.508.

„Na prvenstvu Evrope za mlađe seniore veslala sam u dve discipline, jednosed i dvosed na 500 metara. U dvosedu smo zauzele prvo mesto i osvojile zlatnu medalju, jeste da je malo žal za izgubljenom medaljom u jednosedu za par stotinki i bila sam četvrta. Sada nastavljamo da treniramo, idemo dalje i nadam se još dugoj saradnji sa Biljanom Reljić na takmičenjima u dvosedu,” izjavila je Marija Dostanić kajakašica „Vala”.

Mariji Dostanić prethodno je medalja u jednosedu na 500 metara izmakla za 34 stotinke, s obzirom da je kroz cilj prošla kao četvrta.

Nenad Kosjer trener Kajakaškog kluba „Val” kaže: „Reprezentacija je brojala 26 takmičara, 3 trenera i selektor. Iz našeg kluba išlo je 5 takmičara, a to su Bojan Zdelar, Marija Dostanić, Stefan Vrdoljak, Anastazija Bajuk i Olivera Mihajlović i osvojili smo 3 medalje. Takmičenje se održalo u Češkoj u mestu Račice. Izuzetno dobra regata i napravili smo izuzetne rezultate. Ove godine ti rezultati dolaze kao melem na ranu jer ove godine slavimo 70 godina postojanja Kajakaškog kluba „Val” i proslavićemo u septembru kada se završi sezona, mislim da će to biti lep događaj.”

Marija i Bojan su budućnost Kajakaškog kluba, budućnost našeg Grada, Srbije, a poslednjim rezultatima je dokazano i to da su budućnost Evrope i sveta u kajakaškom sportu. Dobro je da i mlađe kategorije gaze stopama starijih kolega.

Kajak klub „Val” kontinuirano radi i sa početnicima i sa onima koji osvajaju medalje jer je to jednostavna strategija rada Kluba, smatraju da je to ispravno i da je to donelo rezultate.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here