Naslovna Srem Sremska Mitrovica Prijem za učesnike “Srem Folk Festa”

Prijem za učesnike “Srem Folk Festa”

PODELI

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader priredio je u mitrovačkoj Gradskoj kući prijem za učesnike 14. Međunarodnog festivala folklora “Srem Folk Fest”. Neki folklorni ansambli dolaze prvi put, a ima ih i iz prekookeanskih zemalja.

Međunarodni festival folklora „Srem Folk Fest” otvoren je nastupom domaćih i stranih ansambala na Žitnom trgu. Posle prve festivalske večeri, čelnici lokalne samouprave dočekali su učesnike u Gradskoj kući i poželeli im dobrodošlicu. Grad Sremska Mitrovica i ove godine je dao najveću podršku u pripremi festivala.

O svojim utiscima posle prve večeri govorio je Vladimir Sanader, gradonačelnik Grada Sremska Mitrovica:

-Građani Sremske Mitrovice koji su bili na “Srem Folk Festu” mogli su da vide različite igre iz različitih zemalja, različitu kulturu, različite nošnje. Ono što smo želeli da postignemo jeste da predstavimo i neke druge zemlje, odnosno da damo tu raznolikost našem gradu i da pokažemo da je Sremska Mitrovica grad koji je otvoren za sve kulture, sve nacije, a s druge strane želimo da drugima pokažemo ono što imamo u gradu, čime se mi ponosimo i ono na čemu će se zasnivati naš grad, odnosno politika u ovom gradu.

Ove godine na festivalu učestvuje oko 600 izvođača u 18 folklornih grupa iz 13 zemalja tako da je “Srem Folk Fest” među najvećim međunarodnim festivalima folklora u Srbiji. Uz mitrovački Folklorni ansambl ,,Branko Radičević” učestvuju i gosti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, iz Južne Amerike stigli su predstavnici Čilea i Perua, a tu su i ansambli iz Bugarske, Rumunije, Slovačke, Češke, Turske i Grčke.

-Zahvaljujem se Gradu i lokalnoj samoupravi na lepom dočeku. Danas smo drugi dan u Vašem gradu i vidimo da je veoma lep grad i ima prelepe istorijske spomenike. Tokom naredna četiri dana imaćemo više vremena da ragledamo ovaj prelep grad. Veoma ste gostoljubivi i sigurna sam da bi svi iz našeg ansambla ponovo posetili Vaš grad i zemlju. Nadamo se da će nam folklorni ansambl iz Vašeg grada uzvratiti posetu, rekla je Popi Nastu direktor ansambla iz Larise, iz Grčke.

Luis Laso i Danijela Matos iz Perua zahvaljuju se na gostoprimstvu Gradu Sremska Mitrovica: –Veoma smo srećni smo što smo ovde na festivalu i grad je veoma lep. Zahvalni smo i srećni što smo boravimo ovde.

Patrisio Garenjo iz Čilea kaže da je ovo prvi put da gostuju u našem gradu i dodaje:

-Srbija i Vaš grad su veoma lepi, kultura je divna i izuzetno nam je prijatno ovde.

Gosti su sa gradonačelnikom razmenili prigodne poklone.

Prijemu u Gradskoj kući prisustvovali su i predsednik Skupštine grada Sremska Mitrovica Tomislav Janković, direktor Festivala Petar Samardžić i direktor Centra za kulturu “Sirmiumart” Zoltan Hegediš.

Festival traje do 15. avgusta, koncerti počinju u 20 časova i 30 minuta na Žitnom trgu, a pre svakog koncerta održaće se defile učesnika ulicama grada. Razne manifestacije prate Festival i ove godine što će učesnicima i posetiocima pružiti priliku da kupe niz originalnih sremskih proizvoda. Uz podršku Grada Sremska Mitrovica, organizator festivala je Centar za kulturu “Sirmiumart.

Sirmiuminfo.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here