Naslovna Srbija Pripreme za konferenciju “Stokholm+50: zdrava planeta”

Pripreme za konferenciju “Stokholm+50: zdrava planeta”

PODELI
Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ZASTITE ZIVOTNE SREDINE/ JOVANA ROSUL

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović otvorila je danas prve Nacionalne konsultacije o životnoj sredini u okviru priprema Srbije za učešće na globalnoj konferenciji planiranoj za jun ove godine “Stokholm+50: zdrava planeta za prosperitet svih – naša odgovornost, naša prilika”.

Na konsultacijama koje organizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, a uz podršku Vlade Švedske, učestvovalo je više od 150 predstavnika državnih institucija, civilnog sektora i akademske zajednice.

Vujović je istakla da je Srbija posvećena ispunjenju globalnih ciljeva održivog razvoja, a zaštita životne sredine je jedan od prioriteta.

Ona je navela da je otvaranje Klastera 4, u okviru kojeg je i Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promene, jasan signal da je u ovoj oblasti u prethodnom periodu ostvaren značajan napredak.

Podsetila je da su od 2014. usvojena 23 zakona i 200 podzakonskih akata, a da je trenutno pripremljeno još pet zakona iz resora zaštite životne sredine.

Takođe, Ministarstvo je izradilo i Predlog strategije niskougljeničnog razvoja, kao i Predlog nacionalno utvrđenog doprinosa smanjenju emisija GHG koji je dat drugim ministarstvima na saglasnost, a pre svega Ministarstvu rudarstva i energetike.

Ministarka je istakla značaj saradnje na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou, jer, kako je navela, samo na taj način možemo da dođemo do adekvatnih rešenja koja su važna za održiv razvoj.

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David istakla je da je Srbija izabrana kao jedna od 59 zemalja u kojima Vlada Švedske podržava konsultativni proces uoči sastanka u Stokholmu u junu.

Navela je da su nacionalne konsultacije važna prilika za dijalog različitih aktera u srpskom društvu o ključnim prioritetima akcije za zaštitu životne sredine između, da će zaključci konsultacija biti predstavljeni na sastanku Stokholm+50 u junu.

Kazala je i da je srećna što angažovanje za zaštitu životne sredine u srpskom društvu raste, kao i u Evropi i širom sveta.

Stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap izjavila je da je zabrinjavajuće videti da svet ni posle 50 godina nije napravio dovoljan pomak ka zaštiti životne sredine i sprečavanju promene klime.

Kako je navela, nacionalne konsultacije pomažu u sagledavanju ključnih ekoloških izazova, kao i toga šta Srbija treba da preduzme da bi smanjila zagađenje životne sredine, očuvala biodiverzitet, i adekvatno odgovorila na izazove klimatskih promena.

To je, kazala je, razlog okupljanja predstavnika svih segmenata društva, uključujući mlade, a sve to kako bi svi bili jednako uključeni u davanje preporuka.

Da je potrebna udružena akcija države, akademske zajednice, međunarodnih partnera, privrede i drugih, slaže se i specijalna savetnica predsednice Vlade Slavica Ðukić Dejanović, koja je rekla da se ciljevi održivog razvoja odnose na unapređenje kvaliteta života običnog čoveka – smanjenje siromaštva, jačanje institucija, podizanje ekonomije, unapređenje stanja životne sredine itd.

Na događaju je predstavljena i onlajn digitalna platforma „SparkBlue“, putem koje će svi koji su zainteresovani aktivno moći da se uključe u proces nacionalnih konsultacija kako bi dali svoj doprinos, pratili tok dijaloga i ostvarene rezultate u vidu preporuka za dalje korake u unapređenju životne sredine u Srbiji. Na osnovu ključnih nalaza i preporuka Nacionalnih konsultacija, UNDP će podržati pripremu nacionalnog izveštaja koji će delegacija Srbije predstaviti na globalnoj konferenciji u Stokholmu.

Konferencija “Stokholm+50: zdrava planeta za prosperitet svih – naša odgovornost, naša prilika” okupiće 2. i 3. juna 59 država sveta, uključujući i Srbiju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here