Naslovna Danas je... Pripreme za Tucindan

Pripreme za Tucindan

PODELI
Foto: RTV

SREMSKA MITROVICA – Posle praznovanja Nove Godine, u ovoj nedelji pravoslavni vernici spremaju se za obeležavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića. Pred Tucindan, koji je 5. januara pripremaju se domaćini koji ritualno kolju ili pripremaju prase, jagnje ili ćurku. Još jedan od običaja koji se vezuje za taj dan je da se ništa ne daje niti iznosi iz kuće i da nikako “ne valja” tući decu.

Pripreme za Tucindan u gradskoj sredini domaćice pokušavaju da usklade sa običajima koji su vezani za spremanje obeležavanja Božića. Sve što je potrebno za posnu trpezu, kažu, danas može da se kupi na gradskoj pijaci: brašno za mešenje, žito, suve šljive, smokve, orasi i dr.

Po običaju na Tucindan se ritualno kolje prase koje je određeno za božićnu pečenicu. Prema verovarnju od te pečenice zavise sreća i blagostanje kuće , zato se za pečenicu bira najlepše prase, jagnje ili ćurka, a potom se peče na Badnji dan.

Osim narodnih, za praznovanje Tucindana vezano je i više crkvenih običaja. To je ujedno i dan svetog Nauma Čudotvorca, jednog od utemeljivača medicine na našem tlu.

Na Tucindan se ništa ne daje, niti iznosi iz kuće, jer će onda i preko cele godine stvari samo odlaziti iz domaćinstva. Tog dana, kažu starji nikako “ne valja” tući decu, jer će cele godine biti nevaljala, a opet po verovanju ako imate dugove Tucindan je vreme kada se oni tradiconalno vraćaju da čovek ne bi bio dužan sve do sledećeg Božića.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here