Naslovna Magazin Zdravlje Priroda u službi zdravlja: Smokva pomaže kod anemičnosti

Priroda u službi zdravlja: Smokva pomaže kod anemičnosti

PODELI
Foto: nsuzivo

Smokva spada među najstarije voće koje ljudi konzumiraju. Pre upotrebe šećera koristile su se kao zaslađivači, obiluju kalijumom, gvožđem i vlaknima, a prirodni su laksativ.

Smokva potiče iz Male Azije, a vremenom se širila sa Grcima i Rimljanima. Španski misionari je odnose u Ameriku u 16. veku.

Ovo voće se spominje i u Starom i Novom zavetu, a neki naučnici čak smatraju da zabranjeno voće koje je Eva ubrala nije bila jabuka, već upravo smokva. Kulinarska upotreba smokvi datira čak 5000 godina pre naše ere.

Smokve imaju veliku simboliku u budizmu, judaizmu, hrišćanstvu i islamu, te predstavljaju plodnost, mir i blagostanje. Prorok Muhamed je smokvu označio kao voće koje bi najviše želeo da vidi u raju.

Suve smokve predstavljaju odličan izvor minerala, ali i šećera, pa tako treba biti oprezan sa količinom koja se unosi u organizam. Osim gvožđa koje smo naveli, tu je i bakar, cink, selen i mangan.

Smokve sadrže i esencijalne omega-3 i omega-6 masne kiseline, kao i fitosterol, koji mogu da utiču na smanjivanje nivoa holesterola u krvi.

Jedno istraživanje uticaja smokvi kod 45 dece sa dermatitisom ustanovilo je da krema od ekstrakta suvog voća smokve, primenjena dva puta dnevno tokom dve nedelje, efikasnija u lečenju simptoma dermatitisa nego standardni tretman.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here