Naslovna Život Probudite se pre alarma? Evo zašto se to dešava

Probudite se pre alarma? Evo zašto se to dešava

PODELI

Svako od nas ima svoj unutrašnji sat tela, cirkadijalni ritam, koji upravlja našim ciklusom spavanja i buđenja. 

Spoljni faktori mogu da utiču na naš ritam. Kada padne veče, oči šalju signal hipotalamusu, koji diktira nivo energije. Mozak poslušno reaguje i šalje telu signal za oslobađanje melatonina, zbog čega se osećamo umorno.

Sat našeg organizma najbolje radi kada ima rutinu. Ako na spavanje idete uvek u isto vreme, telo će se navići na količinu sna koja mu je potrebna i zna kada ujutro treba da se probudi. Ciklus spavanja delimično je regulisan belančevinom PER, čija nivo raste i pada svaki dan. Kad se nivo PER-a smanji (noću), puls se usporava, pritisak pada.

Ako imate rutinu spavanja i buđenja, telo počinje da povećava nivo PER-a, uključujući krvni pritisak i temperaturu tela, kao i oslobađanje hormona poput kortizola, oko sat vremena pre nego što se obično budite, olakšavajući vam buđenje.

Naš organizam ne voli alarm i ne želi da se budi uz druge zvukove. Ponekad to znači da je telo dobro istrenirano da zna kada treba da se probudi bez alarma. Ali, naravno, nekad se to dešava i zbog paničnog osećaja da ste prespavali i potpuno propustili alarm.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here