Naslovna Magazin Auto Prodaja putničkih automobila u EU pala 2,4 posto u 2021.

Prodaja putničkih automobila u EU pala 2,4 posto u 2021.

PODELI
Foto: EPA

Prodaja novih putničkih automobila u Evropskoj uniji pala je tokom 2021. godine za 2,4 posto na 9,7 miliona jedinica, pri čemu je samo u decembru pad iznosio čak 22,8 procenata, saopštilo je danas Evropsko udruženje proizvođača vozila (ACEA).

U decembru je širom EU prodato 795.295 putničkih automobila, precizira se u saopštenju objavljenom na internet stranici ACEA-e, i dodaje da je to šesti uzastopni mesec pada.

Na većini tržišta u 27-članom bloku registrovan je dvocifreni pad prodaje u poslednjem lanjskom mesecu, koji nije zaobišao ni četiri najveća evropska tržišta: Italiju, gde je pad iznosio 27,5 odsto, Nemačku (-26,9%), Španiju (-18,7%) i Francusku (-15,1%).

Rast prodaje novih putničkih automobila u decembru zabeležen samo u Bugarskoj, Hrvatskoj, Letoniji i Sloveniji, dodaje se.

Komentarišući pad registracija novih automobila na nivou cele 2021. godine, koji je evidentiran uprkos rekordno niskoj uporednoj osnovi iz 2020, ACEA navodi da je to posledica nestašice poluprovodnika koja je negativno uticala na proizvodnju auto industrije, naročito tokom druge polovine godine.

Ukupan broj registrovanih novih automobila u EU prošle godine bio je za 3,3 miliona jedinica ispod nivoa iz 2019, pre izbijanja korona pandemije.

Od četiri najveća tržišta u EU, tokom cele prošle godine samo je Nemačka zabeležila pad prodaje, za 10,1 odsto, dok je Italija imala najveći rast, 5,5 procenata, a slede Španija sa povećanjem od 1,0 posto i Francuska sa skromnim rastom od 0,5 procenata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here