Naslovna Srem Fruška gora Produžena izložba o Fruškoj gori u Digitalnom omladinskom centru

Produžena izložba o Fruškoj gori u Digitalnom omladinskom centru

PODELI
Foto: ilustracija

Multimedijalna izložba arhitekte Vojislava D. Devića „Prezentacija kulturnih, religioznih, prirodnih, turističkih i mirotvornih vrednosti Fruške gore, Svete gore Srbije, Balkano-Panonije i Evrope” u Digitalnom omladinskom centru, u Vojvode Putnika 1, produžena je do 5. februara.

Izložba se sastoji od šezdeset kaširanih panoa veličine 100 h 70 centimetara i ima četvorojezični srpsko-englesko-nemačko-ruski katalog. Rezultat je autorovih višedecenijskih istraživanja Fruške gore, počev od decembra 1990. godine, kada je u Arhivu Vojvodine održan naučno-teološki simpozijum „Fruška gora, treća Sveta gora”, i više od deset višejezičnih info-karata u kojima je Fruška gora u kombinaciji s Novim Sadom, Petrovaradinskom tvrđavom, Beogradom, dvorcima Vojvodine ili AP Vojvodinom predstavljena sa svojim sakralnim, kulturnim, heraldičkim, humanističkim i prirodnim dobrima, kao i sveobuhvatne knjige „Fruška gora, treća Sveta gora Evrope i Mediterana”, koja je objavljena decembra 2019. godine.

Ova izložba je, s jedne strane, ogledalo suštinskog istorijskog kulturnog, duhovnog i prirodnog značaja Fruške gore, a s druge, podsticaj za dalja istraživanja njene jedinstvenosti i svetosti i za unapređivanje njenog statusa u Srbiji, u Evropi i u svetu, kaže autor.

Kako dodaje, na Fruškoj gori su živeli, podvizivali se i stradali hrišćanski velikomučenici već u trećem veku, dok su se na Atosu prvi podvižnici pojavili tek u 8. i 9. veku.

Dok se na Atosu nalaze isključivo pravoslavni manastiri, na Fruškoj gori postoje i pravoslavni manastiri i rimokatolički samostani. Na taj način, ona poseduje autohtonu svehrišćansku svetost te predstavlja bogomdano mesto za istorijsko pomirenje svih hrišćanskih crkava. Uz sve to, Fruška gora je, za razliku od Atosa, otvorena za molitvenike, vernike i hodočasnike oba pola, poručuje autor.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here