Naslovna Blog Dejan Reljin Proizvodnja pšenice: Kako dalje? (BLOG)

Proizvodnja pšenice: Kako dalje? (BLOG)

PODELI

U proteklih dvadesetak dana dobio sam mnogo pitanja u vezi sa stanjem pšenice i šta raditi dalje. Glavni razlog je trenutni izgled useva i pojava žute boje na listovima. Razloga ima mnogo, a koji je pravi možemo utvrditi samo na parceli koja se posmatra i nikako ne smemo donositi zaključak da je stanje uniformno na svim mestima. Vremenski uslovi kakve imamo trenutno odgovraju razvoju pšenice, ali i razvoju bolesti koje idu uz proizvodnju strnih žita. Razloga za strah u ovom trenutku nema, čak i na parcelama na kojima je evidentan začetak bolesti koje izaziva gljiva Septoria. Znajući da su nosioci prinosa kod pšenice list zastavičar i dva lista ispod njega, slobodno možemo da odahnemo jer oni u ovom trenutku još nisu formirani.  Mnogi se neće složiti, ali najveći problem kad je proizvodnja pšenica u pitanju kod nas je nizak nivo agrotehnike na najvećem broju parcela i setva semena sa tavana.

Iako setva takvog semena nije nikakva novost i radi se od kad svaki proizvođač zna za sebe, razlika je što se poslednjih godina gaje visokoprinosne sorte koje su manje tolerantne na bolesti koje se javljaju, a ove promena vremenskih prilika samo još dodatno otežavaju proizvodnju i potiru sve ono što smo navikli da radimo i da nam donosi rezultat kojim smo zadovljni.

Šta raditi dalje?

Definitivno usev treba prihraniti i to onom količinom azota koju smo dobili kao preporuku nakon N-min metode. Posle toga, sačekati kretanje vegetacije i blagovremno suzbiti korove i ono što je najvažnije nedozvoliti dalji razvoj bolesti na parcelama na kojima se već mogu uočiti prvi simptomi ili sprečiti pojavu na onim parcelama gde se simptomi još nisu pojavili.

Za dobar usev kada pričamo o pšenici više nisu dovoljni samo kilogrami već od ove godine moramo voditi računa i o kvalitetu jer je na snagu stupio Pravilnik o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda i testenina. Visok kvalitet se može postići odabirom sorti čija je glavna odlika kvalitet i punom agrotehnikom koja omogućava da pšenica ostvari svoj potencijal. Fungicid čijom primenom kada krene vegetacija omogućavamo razvoj useva bez bolesti je Teatar plus.

Teatar plus je fungicid koji omogućava očuvanje zdravstvenog stanja pšenice bilo da se radi o tretmanu za bolesti koje napadaju list i stabljiku ili za Fusarium koji se javlja tokom cvetanja i koji u potpunosti može da uništi zrna u klasu.

Ovo je samo prvi u nizu tekstova o pšenici, u narednom periodu pisaću o potencijalnim problemima koji se mogu javiti, jer vremenske prilike, navike i promene u tehnologiji pored svih prednosti neminovno dovode do problema na koje treba ukazati i biti spreman kada postanu realnost i na parcelama na kojima se nikad pre nisu javljali.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here