Naslovna Posao Projekat primarne separacije otpada

Projekat primarne separacije otpada

PODELI
Foto: ilustracija

Sremska Mitrovica – Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader sa saradnicima danas je u razgovarao sa Ola Andersonom, savetnikom odeljenja za razvojnu saradnju i drugim predstavnicima ambasade Švedske u Srbiji, pomoćnikom ministra zaštite životne sredine Slobodanom Perovićem o Projektu primarne separacije otpada u našem gradu.

Pored gradonačelnika Sremske Mitrovice Vladimira Sanadera, sastanku su prisustvovali i predstavnici JKP „Komunalije” i Reginalne deponije „Srem – Mačva”, a iz nevladinog sektora predstavnici organizacije HELP. Oni su sa stranim partnerima i predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine dogovorili faze realizacije Projekta primarne separacije otpada (EISP 2).

Primarna separacija otpada bi trebalo da znatno uticati na smanjenje otpada koji će biti trajno deponovan na Regionalnoj deponiji „Srem – Mačva” i na povećanje otpada za recikližu, kako bi se ostvarila i ekonomska dobit, rekao je gradonačelnik Sanader.

„Ovaj projekat je možda jedan istorijski momenat u oblasti ekologije i svesti nas koji ovde živimo da je primarna separacija otpada nešto što će sigurno dovesti do toga da se otpad pravilno razdvaja. Linija za separaciju koja postoji na našoj Regionalnoj deponiji, a koju treba da pustimo znatno će olakšati odvajanje otpada koji stiže iz domaćinstava, samim tim će se ekonomski efekti razdvajanje otpada povećati, s obzirom se da u takozvanoj mokroj strukturi otpada svega nekih 7% otpada može uspešno odvojiti. Ova primarna separacija će dovesti do mnogo većeg procenta odvajanja otpada i apelovao bih na naše sugrađane da, kada dobiju te besplatne kante u koje će se odvajati pet ambalaža i papir, da to zaista rade i da pređemo na ozbiljan i odgovoran način ophođenja prema prirodi, prema nama samim, našoj budućnosti i da poštujemo pravila koja će biti uvedena. To će u svakom slučaju mnogo olakšati odvajanje onog otpada koji treba da ide u kasetu i onog koji će se moći prodati odnosno ponovo preraditi”, istakao je gradonačelnik Sanader

Sremska Mitrovica se nalazi među nekoliko lokalnih samouprava koje će dobiti opremu, pomoću koje će se brže razdvajati ono što podleže reciklaži. Naš Grad predstavlja dobar primer koji bi ostali gradovi i opštine trebalo da prate, istakli su strani partneri.

Ola Anderson, savetnik odeljenja za razvojnu saradnju u ambasadi Švedske u Srbiji, o ovom projektu kaže: „Švedska podržava reforme kao proces integracije Srbije u Evropsku uniju i obezbeđuje 3 miliona eura godišnje za projekte koji se tiču životne sredine. Izuzetno sam zadovoljan što smo danas u Sremskoj Mitrovici i što ćemo razgovarati o regionalnoj deponiji, liniji za separaciju otpada, ali i o projektu Primarne separacije otpada koji nas tek očekuje. Ovo je jedna velika investicija koja se tiče primarne separacije otpada takođe ono što je jako bitno jeste i uključivanje preko drugih projekata, uključivanje Roma u same sakupljače, to će biti formalni sakupljač i to preko projekta HELP.”

Slobodan Perović, pomoćnik ministra zaštite životne sredine, Sektor za strateško planiranje projekta rekao je tom prilikom: „Mi smo danas u Sremskoj Mitrovici po nekoliko tema, naznačajniji je ovaj prvi projekat koji se odnosi na primarnu separaciju otpada u 4 regiona koji se finansira kroz IPA predpristupne fondove, a čiju pripremu podržavamo odnosno sprovodimo uz podršku Švedske razvojne agencije SID. Sremska Mitrovica je naš stari, pouzdan partner i partner koji je u prethodnom periodu zavredio da mi dodatno pomognemo sve ono što se odnosi na unapređivanje postojećeg regionalnog sistema za upravljanje otpadom ali i da razgovaramo o novim projektima kao što je npr. prečistač otpadnih voda. U ovom trenutku sigurno razgovaramo o implementaciji koja nas očekuje 2020. godine, već polovinom godine očekujemo da imamo potpisan sporazum i ta primarna separacija zapravo će doneti mogućnost da se kroz isporuku novih kanti, novih kontejnera značajno podigne stopa primanog razdvajanja otpada koji može da se koristi, da se dalje reciklira i da se time smanji količina otpada koji ide na regionalnu deponiju. Ministarstvo zaštite životne sredine tokom protekle nedelje opredelilo je značajna sredstva da pomogne Sremskoj Mitrovici u njihovim daljem razvoju, planovima i proširenju kapaciteta postojeće regionalne deponije. Da nam je većina opština tako progresivna kao što je to Sremska Mitrovica, barem kad je u pitanju zaštita životne sredine i upravljanje otpadom, naš posao bi bio dosta lakši. Hvala još jednom na pozivu i želim da odam priznanje našim partnerima sa lokala na odličnom poslu koji su uradili u predhodnom periodu.”

Projektom je predviđeno i da svako domaćinstvo na teritoriji Grada Sremska Mitrovica dobije besplatne kante za separaciju otpada, a biće obezbeđeno još 240 kontejnera za razvrstavanje otpada i dva vozila za njihov transport za preduzeće koje se ovim bavi.

Tamara Milković predstavnik JKP „Komunalije“ kaže da je projekat veoma značajan za ovo preduzeće: „Sad možemo reći prvi put da u našem gradu počinje ozbiljna priča vezana za primarnu separaciju otpada. Sremska Mitrovica je među 17 opština koje će dobiti opremu za primarnu separaciju koja će pokriti čitav grad. Ovo što će Mitrovica dobiti jeste velika vrednost u samoj infrastrukturi za primarnu separaciju, to su kante za sva individualna domaćinstva, kante za primarnu separaciju, takođe biće postavljeni i kontejneri, prvi put će početi da se odvaja i staklo što su naši građani zahtevali već neki duži period i dobićemo dva vozila za transport otpada. Na teritoriji grada će ukupno biti postavljeno novih oko 240 kontejnera za pet, papir, karton i kontejneri za staklo, lokacije ćemo utvrditi i obavestiti građane tako da ćemo imati jednu pravu pravu primarnu separaciju u našem gradu.”

Pregovori u vezi realizacije ovog projekta trajali su oko dve godine. Očekuje se da će početi naredne godine, kada bi trebalo i da se ova oprema stavi u funkciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here