Naslovna Kultura Promocija knjige “Fruška gora, treća Sveta gora Evrope i Mediterana”

Promocija knjige “Fruška gora, treća Sveta gora Evrope i Mediterana”

PODELI
Foto: rtv

NOVI SAD – Promocija knjige “Fruška gora, treća Sveta gora Evrope i Mediterana” Vojislava D. Devića i drugih autora biće održana u čitaonici Gradske biblioteke u Novom Sadu , u četvrtak, 13. februara u 19 časova.

Vojislav D. Devića je rođen 1952. godine u Novom Sadu. Istraživač, teoretičar i praktičar prostornog planiranja, urbanizma, arhitekture, zaštite gradograditeljskog nasleđa, ekologije, futurologije, kartografije i geostrateških projekata. Učesnik na preko tridesetak stručnih i naučnih simpozijuma srbskog, jugoslovenskog, evropskog i svetskog nivoa sa svojim autorskim referatima. Saradnik i autor nekoliko desetina urbanističkih planova i projekata. Autor većeg broja članaka objavljenih u stručnoj i dnevnoj štampi.

Autor je 12 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu od kojih je najvažnije učešće na Svetskoj izložbi EKSPO 2010 u Šangaju u paviljonu Srbije sa svojim svecivilizacijski pojektom „CENPANTRANS, centar za panharmonično preobraženje čoveka i sveta“. Takođe je autor 10 knjiga od kojih su najvažnije “Etičko-ekološka poslanica kolegama arhitektama i urbanistima III milenijuma”, 1999. (petojezična) nagrađena na Urbanističkom salonu u Nišu iste godine i „Geopolitičkim putem Svetosavlja, idejni projekti nenasilnog preobraženja Balkana, Evrope i sveta“, 2018.

Autor je 24 dvojezičnih i trojezičnih info karata od kojih su najvrednije: Kulturno-istorijska info karta Matice srpske; Info karta dobara Svete gore Fruške, Novog Sada i Beograda i Info karta dobara Novog Sada, Petrovaradinske tvrđave i Sremskih Karlovaca. Autor je i 10 mirotvornih projekata od kojih su najvažniji: Srbalbanopolis, Centar za svehrišćansko susretanje i pomirenje, Cenpantrans – centar za panharmnonično preobraženje čoveka i sveta, Panevropski dunavski mirotvorijum, Beo-Ber-Mos, Beograd – Berlin – Moskva, grad pomirenja Nemaca i Rusa na srpskom Podunavlju, Evro-azijski centar na srpskom Podunavlju i „Novi Sad – Evropska prestonica mira i mirotvorstva“.

Član je više strukovnih udruženja u zemlji i inostranstvu.

Ova knjiga, kao troipodecenijski opus rada i borbi arhitekte, urbaniste, kartografa i mirotvorca Vojislava Devića, je sa jedne strane ogledalo suštinskog istorijskog kulturnog, duhovnog i prirodnog značaja Fruške gore a sa druge strane i fruškogorski zavet za dalja istraživanja njene jedinstvenosti i svetosti i za unapređenje njenog pravnog statusa u Svetu goru Srbije, Evrope i sveta. Fruška gora je idealni geološko-biološko-geoklimatski-antropološko-energetski rezervat prostora-vremena u kome se na jedan otvoreniji i sveobuhvatniji način može promišljati i doživljavati misterija Boga i čoveka i ovoga i onoga sveta.

Devićevi mirotvorni projekti inspirisani blagotvornim harmoničnim treperenjima Svete Fruške gore nude nenasilnim putem ne samo pravoslavnu sliku dobrotoljubnog sveta već uravnotežavanje uticaja religija, nacija i kultura na Balkanu, u Evropi i u svetu. On tvrdi da ovi mirotvorni projekti nisu nastali slučajno u Srbiji, zemlji Svetoga Save Nemanjića, te da po Božijoj promisli, upravo Srbi i Srbija, kao najstradalniji narod i država Evrope, mogu i trebaju da budu promotori mirotvorstva prvo među Pravoslavcima pa među svim Hrišćanima, zatim među velikim religijama i velikim i malim centrima moći. Upravo ovi mirotvorni projekti nude ostvarenje bolje pozicije za Srbe, za Evropu, Evro-Aziju i čitav svet tako što se u svakom projektu Srbi direktno uključuju sa svojim neokrnjenim kulturnim identitetom i Svetosavskom pravoslavnom hrišćanskom duhovnošću ali istovremeno priznaju i poštuju i druge kulturne kodove i duhovne identitete.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here