Naslovna Kultura Promocija knjige “Poetika vedre melanholije” u Gradskoj biblioteci

Promocija knjige “Poetika vedre melanholije” u Gradskoj biblioteci

PODELI
Foto rtv

NOVI SAD – U Gradskoj biblioteci u Novom Sadu predstavljena je knjiga „Poetika vedre melanholije“ prof. dr. Slađane Milenković objavljene u izdanju Srpske čitaonice Irig. Ovo pisano štivo ovenčano je jedinstvenim priznanjem, nagradom „Sima Cucić“ za najbolju knjigu u oblasti nauke o književnosti za decu u 2019. godini.

Nova knjiga te spisateljice naročitu pažnju posvećuje stvaralaštvu pisca i novinara Todora Bjelkića, čiji se književni opus najviše bazira na dečijoj poeziji.

Profesorka Slađana Milenković se susrela sa stihovima Bjelkića još kao dete, kasnije je pisala i prikaze njegovih knjiga, te se monografija javila kao logičan sled interesovanja za njegovo stvaralaštvo.

Milenkovićevo delo poseduje umetničku i naučnu vrednost, značajno je ne samo za sveobuhvatni prikaz Todorovog stvaralaštva, već i kao polazna tačka za dalja istraživanja i poručavanja, a priznati pisac, čiji su se stihovi pesama našli u udžbenicima za osnovnu školu, izrazio je veliku zahvalnost na ovom bogatom svedočanstvu.

Na promociji su, osim autorke, govorili dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru, prof. dr. Željko Vučković, recezent prof. dr Tihomir Petrović i pesnik Todor Bjelkić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here