Naslovna Srem Promocija projekta „ArcheoDanube“ u Gradskoj kući

Promocija projekta „ArcheoDanube“ u Gradskoj kući

PODELI
Foto: mojgradsm.rs

SREMSKA MITROVICA – U prošli četvrtak je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici, održana prezentacija projekta „ArcheoDanube“ koji sprovodi Muzej Srema iz Sremske Mitrovice, a u okviru Dunavskog transnacionalnog programa, koji je ko-finansiran iz fondova Evropske Unije (ERDF, IPA, ENI).

Prezentaciju je vodila Jasmina Davidović, muzejski savetnik,koja je i projektni menadžer projekta „ArcheoDanube“ za Muzej Srema. Prisutnim predstavnicima institucija kulture, turističkim agencijama, preduzetnicima kao i članovima nekoliko udruženja, predstavila je očekivanja od projekta.

Aktivnosti projekta započele su u julu 2020. godine, dok je planirani završetak predviđen za decembar 2022. godine. Na projektu učestvuje 15 partnera iz 11 zemalja (+7 pridruženih). Nosilac projekta je Opština Ptuj iz Slovenije.

Glavni cilj projekta je očuvanje i prezentacija kulturne baštine za buduće generacije pomoću stvaranja arheoloških parkova i razvijanja arheoturizma. U partnerstvu su uključeni gradovi koji se poput Sremske Mitrovice uhvatili u koštac s istim izazovima: kako uvrstiti arheološku baštinu u društveno i urbano tkivo grada, te kako uspostaviti održivi ekonomski razvoj kulturnog turizma.

U ovom projektu koncept očuvanja i prezentacije kulturne baštine shvaćen je kao nerazdvojiv od procesa urbanog i prostornog razvoja.

Na prezentaciji se moglo čuti da poput Sremske Mitrovice, i drugi manji ili gradovi srednje veličine susreću se sa istim izazovom – kako da uključe arheološko nasleđe u društvenu sredinu, kako da se uklope u urbane delove gradova, kako da integrišu sačuvane ostatke u okviru modernih zgrada, kako da omoguće održivi razvoj i dostignu ekonomski impakt kulturnog turizma. Ponekad se susreću i sa nedostatkom iskusta u upotrebi, adaptaciji i uređenju ovih jednistvenih izvora koji su veliki plus u atraktivnosti i kompetetivnosti boljeg ekonomskog razvoja čitave regije.

Tokom sprovođenja, Muzej Srema uključuje različite sektore iz Sremske Mitrovice kao što su ustanove, škole, biznisi, upravna administracija i civilno društvo.

ArheoDanube projekat je načinjen da bi istoriju i arheologiju učinio zabavnom uz pomoć novih alata moderne tehnologije, tako da se mogu uživati 3D modeli, igre traženja blaga, Yesterday-today-tomorrow alat i ArcheoTales aplikacija, koji pomažu da se upozna bolje istorija voljenog grada na interesantan način.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here