Naslovna Kultura Promovisana dva toma Srpske enciklopedije u Novom Sadu

Promovisana dva toma Srpske enciklopedije u Novom Sadu

PODELI

Prva i druga knjiga Trećeg toma Srpske enciklopedije promovisane su danas u Matici srpskoj, saopšteno je iz Kabineta gradonačelnika Novog Sada.

Gradonačelnik Miloš Vučević je prisustvovao predstavljanju knjiga čijim objavljivanjem su zaokruženi tomovi I, II i III nacionalne enciklopedije koja je zamišljena u 10 tomova.

Matica srpska i Srpska akademija nauka i umetnosti, sa Zavodom za udžbenike kao izvršnim izdavačem, do sada su objavile pet knjiga Srpske enciklopedije, čiji je cilj da sa savremenim naučnim i leksikografskim znanjima, sakupi, sistematizuje i enciklopedijski tumači istorijski razvoj i savremeni položaja srpskog naroda.

“Snaga države ogleda se u infrastrukturi, ekonomiji, odbrambenoj moći, ali i na polju kulture i u očuvanju duhovnih vrednosti. Kako su naša država i naš grad jačali, mi smo bili spremniji da, uz političku volju, pomognemo stvaranju nacionalne enciklopedije”, istakao je Vučević.

Prema njegovim rečima, Matica srpska je na dobrom putu da zaokruži taj proces, a “mi smo privilegovani što smo savremenici nastajanja srpske knjige nad knjigama”.

“Predsednik Matice srpske Dragan Stanić i moja malenkost, tražili smo podršku od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dobili smo je, pa su se tako stvari pokrenule. Verujem da će Matica i u decenijama pred nama biti košnica našeg kulturnog i duhovnog bogatstva”, istakao je Vučević.

Stanić je istakao da su u Matici srpskoj zahvalni što je Vučić obratio pažnju na “ono što se radi u enciklopedistici, pa smo tako prevazišli zastoj koji je nastao zbog finansijskih teškoća”, kao i Vučeviću “što je grad sve ove godine Matici poklanjao dužnu pažnju”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here