Naslovna Kultura Pronađen ukradeni Titov sat na aukciji u Hong Kongu

Pronađen ukradeni Titov sat na aukciji u Hong Kongu

PODELI
Foto:nova.rs

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otkrila je da su pronađena ukradena umetnička dela kao što je jedan bodež i zlatan sat Patek Filip koji je pripadao nekadašnjem predsedniku Jugoslavije – Josipu Brozu Titu.

Gostujući na televiziji Prva, ministarka kulture je istakla da je danas na crnom tržištu veoma unosan posao krađa artefakata, i da je vrednost ukradenih remek dela iz Srbije oko pola miliona evra.

Ona je podsetila na jedan od poslednjih nestanaka, u pitanju je zlatna tašnica, oko koje je izbila velika afera tokom 2019. godine, i za tim predmetom se intenzivno danonoćno traga.

Ta umetnina je blago sa kraja 19. i početka 20. veka, ukradeno iz Muzeja primenjene umetnosti (MPU) iz Beograda, a te godine su iščezli i drugi predmeti – narukvice, satovi, lanci, prstenje.

Ono što je lepa vest jeste da je pronađen ukradeni bodež iz ovog Muzeja, i upravo se vodi postupak protiv jednog od počinioca tog krivičnog dela, kako navodi Gojković.

„Odajem veliko priznanje inspektorima na predanoj akciji i istrazi ovog slučaja. Taj istorijski vredan predmet je pronađen u Srbiji, što budi nadu da se i ostale umetnine lociraju u našoj zemlji. Bodež je nađen kod okrivljenog u stanu, on je suočen sa dokazom o zločinu, odnosno snimljen je kamerom kako iznosi ovaj artefakt iz muzeja“, naglasila je ministarka.

Takođe, nedavno je pronađen i čuveni luksuzni sat Patek Filip, koji je pripadao Josipu Brozu Titu, za koji Gojković ističe da je taj sat nestao pre više od 10 godina u Muzeju Jugoslavije, dok je bila aktuelna izložba satova koje je predsednik Tito dobijao na poklon ili ih je kupovao i slagao u kolekciji.

Nakon više od decenije, sat se pojavio na redovnoj aukciji u Hong Kongu i ona je odmah obustavljena, zahvaljujući direktorki Muzeja Jugoslavije – Nedi Knežević, koja je alarmirala ceo slučaj.

Dodaje da u policiji postoji posebno odeljenje koje se bavi tim kriminalnim poslovima – krađom umetnina, i da imaju eksperte iz te oblasti koji umeju da razlikuju falsifikate od originala.

Naglasila je da se starije i zrelije generacije stručnjaka u to razumeju, ali da se uveliko uvode i nove, mlađe snage.

„Visina kazne zatvora se utvrđuje za počinioce prema visini vrednosti ukradenog predmeta. Zahvalna sam toliko posvećenom radu policije na rasvetljavanju ovih slučajeva, kao i predstavnika ustanova kulture, koji ne odustaju decenijama unazad na otkrivanju ukradenih dela“, podvukla je ministarka.

Gojković je podsetila da je Ministarstvo kulture uputilo dopis svim ustanovama kulture Republike Srbije da navedu detaljno šta sve nedostaje od ukradenih predmeta.

Prvi su se odazvali Galerija Matice Srpske u Novom Sadu i Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ iz Čačka, a potom i svi ostali.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here