Naslovna Srem Šid PRONAŠLI SMO MESTO U SRBIJI GDE NEMA NEZAPOSLENIH Selo kod Šida ima...

PRONAŠLI SMO MESTO U SRBIJI GDE NEMA NEZAPOSLENIH Selo kod Šida ima tugaljivo ime, ali njegovi žitelji žive “srpski san”

Foto: vm.rs

Kukujevci. Sremsko selo u šidskoj opštini sa 2.000 stanovnika gde svi radno sposobni zarađuju platu. Stopa nezaposlenosti nula. Da statistika može da meri, bila bi i “negativna”, jer svi žitelji Kukujevaca imaju posao, a tokom leta u ovo selo dođe i oko stotinu sezonaca sa svojim porodicama.

Danas je to jedno od najrazvijenijih sela u Srbiji. Naziv, mu doduše, nije optimističan, ali podaci govore da u Kukujevcima ni buduće generacije ne treba da brinu. Mali porodični biznisi postali su ozbiljne poslovne priče koje svake godine rastu i dodatno upošljavaju. S druge strane, tradicionalne poljoprivredne kulture izašle su iz okvira porodica i postale tržišno orijentisane.

Dok u većem delu zemlje raste trend odlaska mladih u urbane sredine u potrazi za poslom, ovo selo u Vojvodini danas nema problem sa zapošljavanjem i natalitetom. Osim vrednih ljudi, imaju i železnicu, nalaze se i u blizini autoputa Beograd – Zagreb, i sve to dodatno govori u prilog razvijanju privatnog biznisa s jedne strane i privlačenju novih investicija s druge.

“Kukujevci su jedno od najvećih i najrazvijenijih sela u opštini Šid. Vremenom se razvijalo selo, ali i menjali ljudi. Tokom poslednjeg građanskog rata promenila se struktura stanovništva. Došli su tada ovde žitelji iz svih krajeva Bosne i Hrvatske i na ovo područje doneli nova iskustva i poslove. Počeli su najpre da gaje duvan, što je na neki način diglo ekonomiju sela u tom periodu, a nastavilo i u novije vreme”, priča za “Blic Biznis” predsednik mesne zajednice Kukujevci Srđan Todorović.

U firmama u Kukujevcima posao je dobilo skoro 1.000 ljudi, što meštana, što žitelja iz okolnih mesta. U sezoni poljoprivrednih radova, zbog nedostatka radne snage, u to selo dođe, s juga Srbije, da radi i zaradi još oko stotinu “sezonaca” sa svojim porodicama.

“Firme su zastupljene u raznim delatnostima – meštani se bave preradom mesa, prodajom vulkanizarske opreme, ali je mesto poznato i po farmi koza. Imamo i zemljoradničku zadrugu, jer nekoliko domaćinstava ima plantaže jabuka i krušaka”, navodi Todorović.

Duvan se danas uzgaja na više od 1.200 hektara kukujevačkog atara, što su značajne površine pod tom industrijskom kulturom u Srbiji, a da se od tog biznisa može dobro zaraditi i živeti vidi se i po izgrađenim i savremeno opremljenim sušarama i lepim porodičnim kućama uzgajivača.

Ono po čemu se ovo selo izdvaja u Srbiji jeste sve veći broj mladih bračnih parova i povećanje broja dece u školi.

“Dobili smo prošle godine i celodnevni boravak dece u vrtiću, s obzirom na veliki broj dece. Smatraju nas za veoma razvijeno selo, napredno i bez nezaposlenih. Na osnovu poslednjeg popisa ima oko 2.000 stanovnika, mada je i veliki broj onih koji odlaze u zemlje Evropske unije”, priznaje Todorović.

Pre nekoliko godina je selo Kukujevci dobilo i nagradu za najuspešnije selo u Srbiji.

Nije samo posao ono što mlade zadržava u ovom vojvođanskom mestu. Funkcioniše tu i nekoliko udruženja, ali i fudbalski klub “Obilić”. Način da se druže i bave nečim van posla su i Udruženje žena, Lovačko udruženje, ali i Udruženje penzionera.

IZVORblic
Prethodna vestNovogodišnja čestitka predsednika opštine Pećinci
Sledeća vestRecept za SREĆAN ŽIVOT Mike Antića

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here