Naslovna Srbija Prošla opasnost od poplava

Prošla opasnost od poplava

PODELI

U Srbiji više nema opasnosti od poplava, izjavio je načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić, i dodao da su vodostaji reka malo povećani, ali da ne mogu ugroziti ni stanovništvo ni objekte.

Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kiša će danas prestati, rekao je Nikolić i istakao da tokom jučerašnjeg dana nije bilo kritičnih mesta niti su padavine ugrozile stanovništvo i objekte bilo gde u Srbiji.

vodostaj dunav poplave poplava
RTV (Jan Valo)

“Najave o padavinama od pre par dana se nisu obistinile, ali bez obzira na to, vodićemo i dalje računa, jer su najavljene male padavine, koje neće praviti probleme”, rekao je Nikolić.

Dodao je da su vodostaji reka malo povećani, ali da ni to neće ugroziti stanovništvo ni objekte.

Nikolić je dodao i da će obilne padavine koje su pogodile BiH i Hrvatsku odraziti na Savu, ali da vodostaj neće praviti probleme u Srbiji.

“Padavine koje su najavljivane, praktično su prošle, na našu sreću, bez ikakvih posledica”, rekao je Nikolić.

On je dodao i da sneg koji je padao u okolini Novog Pazara i Divčibara, takođe neće praviti probleme, jer se brzo topi.

“Pribojavali smo se da ne padne veća količina kiše na jednom brdsko-planinskom lokalitetu i izazove bujičnu poplavu. Do toga nije došlo i za sada nema nikakvih problema”, zaključio je Nikolić.

Pratiti situaciju do 18. maja

Hladno i oblačno vreme u Srbiji zadržaće se sve do petka, izjavio je danas direktor Republičkog hidrometerološkog zavoda (RHZS) Jugoslav Nikolić i dodao da se slaba do umerena kiša očekuje u severnom delu zemlje, dok se u južnim krajevima Srbije očekuje razbijanje kompaktne oblačnosti, ali s nestabilnim vremom s grmljavinom i pljuskovima.

“Nestabilno vreme s pljuskovima se očekuje do petka. U petak očekujemo stabilizaciju vremena, a u subotu očekujemo pretežno sunčano vreme s porastom dnevnih temperatura”, rekao je Nikolić za RTS.

Prema njegovim rečima, sve operativne službe su u pripravnosti i dežuraju 24 sata tokom cele godine.

Govoreći o situaciji u regionu i porastu reke Save, Nikolić je rekao da Srbija mora da bude u pripravnosti do 18. maja.

“Imali smo izuzetno velike padavine kod naših suseda vezano za ovaj ciklon. Recimo, u BiH smo imali 50 do 110 litara padavina lokalno, dok smo u Hrvatskoj imali lokalno i više od 200 litara kiše. Talas iz tog područja Save ide prema našem delu i vrh talasa očekujemo da prođe do 18. maja”, rekao je Nikolić.

U odnosu na pre pet godina, kada su Srbiju zadesile velike poprave, Nikolić smatra da danas službe bolje funkcionišu.

“Mi smo još 7. maja upozorili na stvaranje ovog ciklona koji će usloviti obilnije padavine iznad našeg područja. Objasnili smo i razlike u odnosu na 2014. godinu u pogledu količine padavina, intenziteta i stanje tla, i svi subjekti u sistemu su u skladu s našim upozorenjem adekvatno reagovali”, navodi Nikolić.

Kako je rekao, Hidrometerološki zavod u poslednje tri godine imao je nekoliko projekata kojima je značajno unapredio svoje kapacitete.

“Napomenuo bih samo da smo sa svim državama u slivu Save razvili zajedničku platformu za razmenu informacija u svakom trenutku u realnom vremenu. Formirali smo i Konzorcijum za unapređenje ranih najava i upozorenja i kratkoročnih prognoza”, rekao je Nikolić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here