Naslovna Srbija Protest protiv Rio Tinta, sledeći najavljen za sredu kod Predsedništva

Protest protiv Rio Tinta, sledeći najavljen za sredu kod Predsedništva

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ispred zgrade RTS sinoć je održan protest “Srbija nije na prodaju” u organizaciji udruženja “Kreni – Promeni”, a povod je odluka javnog servisa da ne emituje reklamu tog udruženja protiv “Rio Tinta”. Nakon protesta ispred RTS, na kom se okupilo oko dve hiljade građana, demonstranti su otišli do Vlade Srbije, čija su vrata oblepili QR kodovima koji vode do spota protiv Rio Tinta. Najavljeno je da će sledeći protest biti održan u sredu u 18 sati ispred Predsedništva Srbije.

Nakon održanog protesta ispred RTS građani su se uputili ka Nemanjinoj i skandirali „Ne damo Srbiju“.

Tamo su na vrata Vlade oblepili papire sa QR kodovima koji, kad se skreniraju, vode na spot protiv Rio Tinta. Iznad koda piše „Kad kažeš Rio Tinto, na šta tačno misliš“, a ispod njega „Skeniraj i poseti“.

Protest ispred RTS trajao je sat vremena, a okupljenim građanima deljeni su flajeri zašto ne želimo „Rio Tinto“ u Srbiji. Građani nose transparent „RTS i AV su sluge Rio Tinta“.

Ispred RTS-a je postavljena bina sa video bimom i nekoliko stolica – improvizovani bioskop. Tu je emitovana reklama protiv Rio Tinta, koja je ispraćena aplauzom i ovacijama.

Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti upozorio je da su ispred RTS i mladići koji bi mogli da provociraju i pozvao okupljene da ostanu smireni, a policija da reaguje ukoliko bude provokacija.

„Nekada se govorilo lažeš kao pas, a danas lažeš kao RTS. Da li ćete verovati onima koji su ćutali nakon što je 21 dan Aleksandar Obradović čamio u zatvoru dok niko nije znao? Da li ćete verovati tim ljudima koji ćute za Obradovićevu sudbinu? Ova televizija ne zna da se desilo rušenje u Savamali, da je jedan čovek stradao nakon toga. Ne postoji slučaj dvojice policajaca, koje vlast razvlači, jer su žrtvovali život otkrivajući najveću plantažu marihuane u Evropi“, rekao je Manojlović na protestu.

On je naveo da ćemo jednog dana živeti u uređenoj zemlji, gde znači ići sudiji na pravdu i da ćemo pričati kako je bilo strašno, ali da Srbija nije bila na prodaju.

„Znajte da sve te ljude u Jadru branimo ovde u Beogradu, ali kada krene Rio Tinto sa mehanizacijom, svi moramo krenuti, jer će se Srbija braniti u Jadru. Mi ćemo pokazati da RTS ne može da sakrije istinu… Izlepićemo celu Srbiju i poslaćemo jasnu poruku, ovo je naša zemlja, ovo nije na prodaju. Marš iz Srbije Rio Tinto“, rekao je Manojlović.

Na protestu govori i glumica Jelena Stupljanin. Ona je rekla da tuđe neće, a svoje ne da.

„Rio Tinto, marš iz Srbije“, navela je ona.

Okupljeni građani su aplauzom pozdravili glumca Viktora Savića, a Marina Pavlović iz organizacije Kreni – promeni pričala je kako je napravljena reklama protiv Rio Tinta.

„Jedna sekunda košta od 7.000 do 11.000 dinara. Jedna reklama košta pola miliona dinara.. Mi taj novac nemamo. Nismo znali kako da napravimo kontra reklamu. Ideja je bila da pitamo vas. Počeli su da stižu mejlovi i donacije i mi smo za četiri dana skupili traženi novac“, rekla je ona.

Građanima se obratila i Dragana Đorđević.

„Da niste dobri, ne biste bili ovde.. Znate da nas prodaju i to jeftino. Prodaju nas da ostanemo u jalovinama, da pijemo toksičnu vodu i to u vremenu kada rapidno nestaje obradivo zemljište na globalnom nivou. Srbija je bogata tim resursom, a mi smo odlučili da uništavamo najplodniju zemlju, odnosno ne mi, nego naša država“, rekla je ona.

Profesor Nenad Kostić je rekao da je mislio da nema prava da govori o ustanovi koja se zove RTS jer nema radio, ne gleda televiziju.

“Ali, ovo je Srbija i za to jesam. Većina vas ima više prava od mene da govori jer ste duže trpeli lošu vlast, a od pre nekoliko godina trpim i ja, ali ne prihvatam. Opirem joj se. Pošto ne mogu da pričam o radio i televiziji rećiću vam kao hemičar, pa vi odlučite da li RTS ima pravo da štiti Rio Tinto”, rekao je Kostić.

On je naveo da Rio Tinto znači crvena reka.

“Da li hoćemo crvenu reku Jadar, reku Drinu… Ako se zacrveni Drina, onda će i Sava biti roza.

Nećemo roze reke. Ministarka Zorana Mihajlović priča o zelenom rudarstvu. Nema zelenog rudarstva, već samo šuma. Što više kiselina u Jadru, to veće trovanje u Voru, odakle je sumporna kiselina. Podaviće nas u sumpornoj kiselini”, ispričao je on.

Kako je juče saopštilo udruženje „Kreni – promeni“, prva reklama čije su snimanje i emitovanje, kako su naveli, finansirali građani izgleda da neće biti prikazana na RTS-u. To je juče potvrdio i RTS.

„Iako je ‘Kreni – Promeni’ ispoštovao sve zakonske procedure i poslovnu praksu RTS-a, odjednom je umesto u utorak najavljeno da će definitivno odobrenje biti dobijeno u sredu ujutru. Od tada, prekida se svaka komunikacija, a zaposleni sa kojima smo do tada komunicirali se ne javljaju na telefon. Ne dobija se nikakva zvanična informacija niti razlog zašto reklama ne bi bila emitovana u dogovorenom terminu“, pojasnili su iz udruženja.

Predstavnici Kreni-Promeni su upućeni u kancelarije u kojima nema zaposlenih koji su odgovorni za reklamu.

„U pitanju je očigledno kršenje prava na slobodu izražavanja. Reklama građana bila je odgovor na reklame Rio Tinta koje su propagirale kopanje litijuma što bi trebalo da bude predmet referenduma kako su najavile vlasti“, naveli su u saopštenju.

Udruženje ‘Kreni – Promeni’ je kontaktirao Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti koje će podneti tužbu protiv RTS-a, a direktoru RTS-a, Draganu Bujoševiću biće podnete disciplinske prijave protiv Mirjane Katanić i Milice Đuričić Janjić, direktorke službe marketinga zato što su, kako je navedeno, „prekršile radnu obavezu“.

Organizacija Kreni – Promeni pokrenula je peticiju „Rio Tinto – marš sa Drine“ koja se protivi bilo kakvom otvaranju rudnika u dolini Jadra. Peticiju je do sada potpisalo oko 148.000 građana, a možete je potpisati na https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/stop-rudniku-litijuma-rio-tinto-mars-sa-drine.

RTS odgovorio na optužbe udruženja „Kreni – promeni“

RTS je naveo ima dobru volju da se emituje predmetni spot, ali da nisu ispunjeni uslovi za emitovanje predmetne oglasne poruke.

„Poštujući zakonsku proceduru i opšte akte RTS-a, imajući u vidu da uz oglasnu poruku koju ste dostavili radi emitovanja na programima RTS-a, nije dostavljena oglasna deklaracija, predviđena članom 19. Zakona o oglašavanju. Ističemo da RTS ima dobru volju da emituje predmetni spot – oglasnu poruku, uz ispunjavanje svih uslova, i to dostavljanjem uredno popunjene oglasne deklaracije, u skladu sa Zakonom o oglašavanju, kao i Cenovnikom emitovanja EPP broj 1027 od 3. 3. 2021. godine, čiji su sastavni deo Opšti uslovi pružanja marektinških usluga, kao i dostavljanjem prateće dokumentacije koja potvrđuje navode koji čine sadržinu predmetne oglasne poruke, a kako bi oglasna poruka bila u skladu sa članom 6. Zakona o oglašavanju“, naveo je RTS.

Kako su dodali, nakon uvida u dostavljenu dokumentaciju, oni će po proceduri izvršiti procenu o tome da li oglasna poruka ispunjava sve uslove propisane zakonom, podzakonskim aktima i internim aktima RTS-a, koji uređuju pravila oglašavanja, te na osnovu toga doneti odluku o emitovanju predmetne oglasne poruke.

IZVORnova.rs
Prethodna vestI u Staroj Pazovi oskrnavljen mural posvećen Ratku Mladiću
Sledeća vestRekonstrukcija „Partizanovog” igrališta u Sremskoj Mitrovici

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here