Naslovna Dogadjaj Pruga Beograd – Stara Pazova u saobraćaju do kraja marta, uskoro izgradnja...

Pruga Beograd – Stara Pazova u saobraćaju do kraja marta, uskoro izgradnja autoputa Ruma – Šabac i Fruškogorskog koridora

PODELI
Foto: RTV

STARA PAZOVA – Pruga od Beograda do Stare Pazove biće puštena u saobraćaj do kraja marta naredne godine, najavljuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je obišao radove na toj pruzi i rekao da će biti završeni do kraja godine i da će onda biti puštan probni saobraćaj, kako bi pruga do 31. marta bila u saobraćaju.

Takođe, kaže da će radovi koje izvode Rusi od Stare Pazove do Novog Sada biti gotovi u avgustu 2021. godine i da će ta pruga biti puštena u saobraćaj u septembru 2021. i da će se tada ići vozom za pola sata od Beograda do Novog Sada.

“Onda ćemo žuriti da završimo poslednju deonicu kroz Srbiju od Novog Sada do Subotice, što bi moglo da bude završeno 2024. godine. Mađari će svoju deonicu završiti do kraja 2024. godine ili do početka 2025. godine”, kazao je Vučić.

Istakao je da će do marta 2025. godine moći da se putuje vozom od Beograda do Budimpešte za dva sata i 40 minuta, a zatim odatle do Beča za još sat i 40 minuta.

“To je važno je za naše odnose, a povećavaće se i životni standard građana i protok robe”, istakao je Vučić.

Napomenuo je da se u Srbiji, pored pruge, grade trenutno i četiri autoputa.

Gradićemo i brzu prugu do Niša, podižemo jug

Vučić je izjavio da će se graditi i brza pruga od Beograda do Niša, kako bi se dodatno podigao jug Srbije.

On je, tokom razgovora sa predstavnicima kineskog izvođača radova na izgradnji dela brze pruge Beograd-Budimpešta, od Beograda do Stare Pazove, rekao da je zadovoljan dinamikom radova.

Bilo bi veoma važno, ističe, da se pored još jedne deonice na pravcu ka Budimpešti, od Novog Sada do Subotice, izgradi i brza pruga od Beograda do Niša, koja bi bila za brzinu do 200 kilometara na sat, a zatim i od Niša do Preševa, za brzinu od 160 kilometara na sat.

Predsednik je dodao da se već razgovara na tu temu sa kineskim kompanijama i ruskim železnicama koje grade deo brze pruge od Stare Pazove do Novog Sada.

“Onda bismo imali celu liniju brze pruge od Subotice do Novog Sada, Beograda i Niša”, dodao je Vučić.

Vučić je kazao da je primetio po prijavama za podelu građanima po 100 evra da u samo šest okruga, uglavnom na severu zemlje, živi 50 odsto stanovništva i da je zato važno da se podiže jug Srbije.

Ovo su revolucionarne stvari, koje ostaju iza nas

Stvari poput izgradnje pruga su ono što ostaje iza vas, gotovo revolucionarne stvari, u koje ljudi ne veruju dok ih ne vide, poručio je predsednik Srbije.

Vučić je ponovio da će do kraja godine kineski partneri završiti deo pruge od Beograda do Stare Pazove, što će od 31. marta naredne godine biti spremno za vožnju, dok će se od avgusta ili septembra sledeće godine za pola sata putovati od Beograda do Novog Sada.

“Da je neko govorio da je to moguće i realno, rekli bi da su to neistine i izmišljotine političara, a sada ogromnom brzinom napredujemo”, rekao je Vučić.

Zahvalio je radnicima koji rade na izgradnji pruge, a koji, kaže, ne probijaju rokove i nemaju dodatne zahteve, a rade veliku stvar za ovu zemlju.

Predsednik ističe da će ubrzano krenuti izgradnja pruge od Novog Sada do Subotice, kako celu brzu prugu kroz sa naše strane završiti 2024. godine.

Kaže da će i Mađari otprilike u isto vreme završiti svoje pruge od 153 kilometra, da će moći da se ide vozom od Beograda do Budimpešte za samo dva sata i 45 minuta.

“To je fantastično, malo ko se tome nadao. To menja životni standard i pokazuje koliko Srbija postaje povezana sa centralnom Evropom”, naglasio je Vučić i istakao da, takođe, pokazuje koliko svojim radom možemo da menjamo stvari.

Predsednik kaže da je razgovarao sa Kinezima da dobijemo najnižu cenu za gradnju pruge od Beograda do Niša i Preševa, pošto je potrebno mnogo novca.

“Ako budemo ekonomski uspešni izvesno je da ćemo i takav ugovor potpisati”, naveo je Vučić i dodao da je cilj da podizanje ekonomskog standarda oseti samo Beograda i još neki delovi Srbije već i Pomoravlje, jug i ostali deo zemlje.

Ističe da uskoro kreću još neki veliki projekti i da će se pored autoputa Ruma – Šabac, graditi i Fruškogorski koridor od Novog Sada do Rume koji je važan za povezivanje sa Beogradom i Zapadnom Srbijom.

“Veoma sam zadovoljan i srećan zbog izuzetno uspešne saradnje sa Kinom”, naglasio je Vučić i zahvalio još jednom predsedniku Kine Si Đinpingu za sve što je uradio i za Smederevo i Bor”, naveo je predsednik

Vučić je kazao da je posetio gradilište kod Stare Pazove kako bi i građani Srbije mogle da vide kako to izgleda i budu ponosni na svoju zemlju, kao što je i on ponosan.

Vučić je prugu obišao sa ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović, pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem, ambasadorkom Kine Čen Bo i izvođačima radova.

Deonica Beograd Centar – Stara Pazova je duga 34,5 kilometara.

Projektom je predviđena kompletna rekonstrukcija i modernizacija građevinske i elektrotehničke infrastrukture sa podizanjem brzine na deonici Beograd Centar – Batajnica do 120 kilometara na sat, a od Batajnice do Stare Pazove do 200 kilometara na sat.

To je prva deonica pruge brze Beograd – Budimpešta, koja će delom imati četiri koloseka, što će biti prva takva pruga u Srbiji.

Na dva koloseka vozovi će ići brzinom od 200 kilometara u putničkom saobraćaju, a na druga dva brzinom od 120 kilometara u teretnom saobraćaju.

Radove na toj deonici izvode kineske kompanije “China Railways International” i “China Communications Construction Company” , a vrednost ugovora je 350,1 miliona dolara, što je obezbeđeno iz kredita Eksim banke Kine.

Radovi su počeli krajem novembra 2017. godine.

Ukupna vrednost izgradnje pruge Beograd – Budimpešta kroz Srbiju je oko dve milijarde dolara, a pruga sa naše strane biće duga oko 184 kilometara.

Projekat brze pruge od Beograda do Budimpešte je dogovoren između Srbije, Kine i Mađarske u okviru globalne inicijative Kine “Pojas i put”.

Na deonici Beograd Centar – Stara Pazova u toku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji levog koloseka.

Dva postojeća koloseka između Beograd Centra i Batajnice biće rekonstruisana, dok će između Batajnice i Stare Pazove biti napravljena dva nova koloseka.

U okviru pruge biće izgrađena tri nadvožnjaka: Kamendin, Nova Pazova i Stara Pazova i podvožnjak Zemun polje, a biće uređene i železničke stanice Novi Beograd, Batajnica, Stara Pazova i Nova Pazova.

Predviđena je izgradnja i nove stanične zgrade u Zemunu, a stajalište Tošin bunar biće izmešteno na drugu lokaciju.

Takođe, biće napravljena nova stajališta Altina i Kamendin.

Brza pruga se neće nigde ukrštati sa putnom infrastrukturom.

Inače, kineske firme biće angažovane i na deonici od Novog Sada do granice sa Mađarskom, dok deonicu Stara Pazova – Novi Sad gradi kompanija ruskih železnica “RŽD Internešenel”.

Moglo je brže, ali radimo projekte koje niko ranije nije

Vučić je saglasan da je projekat izgradnje pruge Beograd – Budimpešta mogao da ide brže, ali ističe da se sada grade infrastrukturni projekti koje niko ranije nije ni započeo.

Vučić je, na pitanje otkud 2024. godina kao novi rok za završetak te pruge, budući da je 2015. godine rekao da očekuje da će biti završena do 2018, odgovorio da se nadao da će ugovor za prugu biti potpisan ranije, ali da se dugo pregovaralo, te da uvek postoji bezbroj problema tokom infrastrukturnih projekata.

Dodao je da će deonica Beograd-Novi Sad biti završena već 2021. godine, a ne 2024. godine.

“Ja sam srećan i zadovoljan, voleo bih da je bilo godinu, dve brže, ali smo uradili nešto što niko u istoriji u Srbiji nije uradio”, rekao je Vučić.

On je naveo da se kasnilo tri meseca i sa auto-putem Ljig-Preljina, ali da je urađeno nešto što 75 godina niko nije izgradio.

“Kasnili smo šest meseci i morali da popravljamo 12,5 km Ub-Lajkovac, pa Lajkovac-Ljig, pa Ub-Obrenovac i Obrenovac-Surčin, ali smo izgradili nešto što je narod čekao 75 godina, a niko drugi nije ni kamen pomerio, a kamoli nešto uradio”, rekao je Vučić.

Na kraju, kaže, ostaju rezultati.

“Malo pre sam rekao i kineskim radnicima: šta god neko govorio o bilo kome od nas, kada budemo ovuda prolazili sa decom i unucima, uvek ćemo s ponosom moći da kažemo da smo mi to izgradili”, rekao je Vučić.

On je rekao da je siguran da je moglo brže i da je siguran da je i sam više puta pogrešio, ali da se uvek borio za brži napredak Srbije.

“Ja sam veoma grešan i u mnogo čemu mogu da kasnim, ali to ne znači da se nisam borio i da nisam i noktima i svom snagom grebao i borio se za brži napredak Srbije i to ću da radim i u budućnosti”, rekao je Vučić.

Dodao je da je na ljudima da procene i rezultate rada i posvećenost i borbenost u radu.

Kao primer je naveo i Staru Pazovu, navodeći da su desetine fabrika i centara izgrađeni za vreme vlasti SNS i njihovog angažmana, da taj grad više nema nijedan kredit, da je nivo nezaposlenosti ispod 4 odsto.

“To su rezultati kojima se ponosim”, rekao je Vučić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here