Naslovna Kultura Prut je u snopu jači

Prut je u snopu jači

PODELI
Foto: sirmiuminfo

Sremska Mitrovica – Prilikom osnivanja Saveza srpskih horova 1912. godine zapisana je jedna misao: Prut je u snopu jači.

„I čovek se oseća bolje i snažnije kada je deo celine, kada se i kao jedinka iskaže u sinergiji sa drugim ljudima. Danas živimo u eri neverovatno brzog tehnološkog razvoja, koji zamagljuje um i dušu savremenog čoveka i čini ih nedostupnim za nešto tako neisplativo i nemerljivo kao što je umetnost pevanja. Osim neprestanog trčanja za vremenom i pokušaja da idemo ukorak sa zahtevima materijalnog i potrošačkog društva, te da ostanemo živi i komunikativni na društvenim mrežama više nego u stvarnom životu, malo nam prostora pa i volje ostaje za umetničko izražavanje uopšte, a kamoli za pevanje u horu. Ipak, još ima ljudi koji utočište nalaze u horskom pevanju i druženju kroz horsko muziciranje.”

Upravo ovim rečima je otvoren završni koncert 2. OMLADINSKOG HORSKOG FESTIVALA, koji je održan u Novom Sadu 19. oktobra 2019. godine u Sinagogi u 20 sati.

Pevači i dirigenti iz Srbije, Danske i Makedonije formirali su hor od preko 400 pevača. Nesvakidašnje veliki hor od obučenih, iskusnih pevača zajedno sa onima koji su možda i prvi put u svom životu zapevali nastupio je uz Gudački orkestar SMŠ „Isidor Bajić” i Tamburaški ansambl OPUS, oba iz Novog Sada i Džez bend sastavljen od učenika MŠ „Isidor Bajić” i članova drugih horova/orkestara.

Uz učesnike iz Zrenjanina, Aleksinca, Kostolca, Sombora, Beograda i Novog Sada, kao i gostiju iz Danske i Makedonije, nastupao je i „Krančević”, hor učenika Muzičke škole „Petar Krančević” iz Sremske Mitrovice.

Dirigentkinja Jovanka Ivanić povela je 32 učenika na celodnevno druženje posebnog značaja i karaktera.

„Nakon posete Muzičkoj školi u Novom Sadu, obilaska Dunavskog parka i drugih lepota u Novom Sadu, pevanja ispred Srpskog narodnog pozorišta, učešće na Drugom omladinskom horskom festivalu završili smo zajedničkim izvođenjem džez kanona, tradicionalne norveške pesme, pesama iz Danske i Makedonije, zatim, pesama američkih Indijanaca, afričke i južnoafričke narodne pesme. Pored ovih pesama na nama nepoznatim jezicima, na koncertu smo izveli i Ave verum Mocarta, izvornu srpsku pesmu Čoban tera ovčice, ali i Will You Be There Majkla Džeksona, The Lion Sleeps Tonight iz animiranog filma Kralj lavova, Hallelujah Leonarda Koena a koncert je završen uz tamburški orkestar, izvođenjem pesme Razvilo se kolo Vojodinom Save Vukosavljeva. Bio je to pravi podvig sremskomitrovačkih srednjoškolaca, koji su toga dana pevali 7-8 sati (!) a svako ko se bavi pevanjem zna koliko je to zahtevno. Međutim, kada ste u društvu sebi sličnih onda umora nema. Postoji samo ljubav prema muzici, pevanju i zajednici, kao osnovni motiv da se izdrži do kraja i pročita partitura što kvalitetnije jer će rezultat usrećiti publiku koja dođe da vas čuje. I tako je i bilo, Sinagoga je bila puna a aplauz možete zamisliti!”
Učenici će pamtiti nesvakidašnje horsko druženje i veoma motivisano planiraju pripremanje programa za sledeći nastup hora „Krančević” na nekom novom koncertu, festivalu ili takmičenju.

„Ovom prilikom se zahvaljujem Gradskoj upravi za obrazovanje, kulturu i sport, koja je obezbjedila prevoz i tako omogućila da budemo učesnici veličanstvenog festivala. Zahvaljujemo se i Tamari Petijević i Milanu Radišiću, osnivačima Srpske horske asocijacije, koja je glavni organizator festivala, što su nas pozvali da učestvujemo i tako promovišemo horsko pevanje omladine iz Sremske Mitrovice.”

Ponosni ulaze u novu nastavnu nedjelju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here