Naslovna Poljoprivreda Prva „Čvarkijada” održana u Sremskoj Mitrovici

Prva „Čvarkijada” održana u Sremskoj Mitrovici

PODELI
Foto: Sirmiuminfo

Prvi bazar suhomesnatih i mlečnih proizvoda u „Bloku B” u Sremskoj Mitrovici održan je pod popularnim nazivom „Čvarkijada”. Manifestaciji je, pored gradskih čelnika, prisustvovao Branislav Nedimović ministar poljoprivrede i veliki broj građana.

„Čvarkijada” je održana na platou ispred Mesne zajednice „Blok B” pod pokroviteljstvom Grada. Manifestaciju je pratio i bogat kulturno-umetnički program, bile su postavljene kućice sa prodajnim izložbama rukotvorina, sitnih kolača i predmeta za dekoraciju.

Foto: Sirmiuminfo

„Čvarkijada” kao gastro-turistička manifestacija organizuje se prvi put u našem gradu. Brojni sugrađani i gosti su mogli da prodaju svoje poljoprivredne proizvode, da prikažu svoja gazdinstva i etno-domaćinstva.

Kako je izjavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović: „Nikad nije bio problem za lјude koji se bave organizovanom industrijom, ali je bio problem za lјude koji to rade na svom kućnom pragu i koji žele da to prodaju, a nisu mogli mogli da pristupe tržištu na pravi način. Pre svega u kontekstu bezbednosti hrane. Od 1. januara prošle godine imamo mogućnost da svi ti lјudi registruju svoje proizvode, i da ih prodaju i u marketu, i na pijaci, i na drugim mestima, na svom kućnom pragu, u okviru ruralnog turizma. To je napredak ostvaren pre svega u filozofskom smislu, jer obično lјudi od toga beže. Sve je to zdrava i kvalitetna roba, više nego bilo koja druga, ali nije imala oznaku da je hrana potpuno bezbedna sa aspekta kontrole države. Sada to imaju i očekujem da se povećaju potrošnja i kvalitet hrane.“

Foto: Sirmiuminfo

Govoreći o aktuelnim poljoprivrednim pitanja ministar Nedimović je dodao: „Što se tiče izvoza svinjskog mesa imamo još poneki problem i ove godine ćemo time da se bavimo, vezano za suzbijanje svinjske kuge i prestanak vakcinacija, što se tiče goveda, ovaca, to ide dobro, otvaramo nova tržišta, sutra uveče idem u Liban da otvorimo i taj prostor, Izrael smo otvorili, Egipat, Tursku, idemo u one zemlјe koje su pre 30 godiina puno radile s nama, ne znam zašto su poslednjih dvadeset godina zapostavlјene. To su tržišta kojima mi možemo da prodamo robu za dobar novac. To je najvažnije, da imamo dobro platežno sposobne kupce, onda sve ide kako treba.“

Manifestaciju „Čvarkijada“ je zvanično otvorio Tomislav Janković predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica. Velik broj ljudi okupio se da na ovaj način sačuva naše običaje, našu kulturu i našu gastronomiju.

Foto: Sirmiuminfo

Kako je rekao za medije predsednik gradske Skupštine Janković: „Savremeni način života nas onemogućava da imamo, pre svega, dodira sa starim načinom kako smo se nekada bavili gastronomijom. Ova manifestacija ima pre svega za cilј da mladima približi kako je izgledalo ranije, svinjokolј, toplјenje masti, pravlјenje čvaraka koji su se vezivali zimski period. Ovo je gastro-turistička manifestacija koja će biti poznata po tome što čuvamo stare običaje, našu kulturu i okuplja veliki broj lјudi, ne samo na prostoru MZ Blok B koja je poznata o tome što su lјudi jako složni, već i šire.“

Prva „Čvarkijada“ je gastro-turistička manifestacija koja ima za cilј da okupi što veći broj lјudi i da se predstavi kako su naši stari topili mast i pravili čvarke, ne samo sa teritorije Srema već i šire, rekao je Janković i dodao: „Banat, Bačka, Kosova i Metohije, Zapadne Srbije, Severne Mačve, Semberije, Slovenije, ova manifestacija je pokazala da okuplјa lјude sa svih prostora i da su svi dobrodošli“. Janković je istakao da nije važna samo gastronomija koliko je važno da lјudi budu oslonjeni jedni na druge i da se ispomažu. Zahvalio se predsedniku MZ „Blok B“ Draganu Božiću, kao i Vojsci Srbije koja je na svoj način pomogla i svim institucijama koje su uložile svoj trud.

Građanima je tom prilikom prilikom besplatno deljen srneći paprikaš, slani i slatki uštipci, kuvana rakija, čvarci i mast. Zainteresovani su mogli da se podsete ili da saznaju kako se prave ukusni čvarci. Kažu, za to je potreban savet starijih i dobra volja, a onako još topli čvarci nabolji su uz domaći hleb, luk i pivo.

Dragan Božić, predsednik MZ „Blok B“ zadovoljan je Prvom “Čvarkijadom” i kaže: “Tu je skoro 20 učesnika koji su spremali čvarake. Gosti su nam stigli iz Banata, Severne Mačve, Semberije, tu su i naše lokalne ekipe iz Srema. Prezadovolјan sam odzivom, iako je ovako hladno vreme, dva dana smo se prosto borili. Hvala Gradu što je nam je na minut dolazio upomoć da se ovo raščisti i pripremi, hvala Fondu pokrajinske Vlade koja je obezbedila paketiće za decu i svim dobrim lјudima koji su došli da pozdrave manifestaciju i pomogli da ovo bude jedna od najbolјih manifestacija u Sremu.“

Plastenička proizvodnja sve popularniji izvor zarade u Sremu

Kako je istakao Božić, manifestacija je osmišljena tako da u potpunosti bude podređena građanima i to je jedan od načina da naše građane vratimo u neki svet gde je izražena sloga, verovanje u našu tradiciju, da nije propala, vraćanje srpskom arhetipu i drugo povezivanje naših naroda sa narodom koji je nama blizak.

Duško Ćutilo direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima pozdravio je prisutne i čestitao im na plementioj i lepoj ideji da organizuju ovaj događaj: „Na ovom mestu imamo više manifestacija u jednoj, svim majstorima koji prave čvarke želim uspešan posao. Ono što je bio partnerski deo Fonda sa brojnim zavičajnim udruženjima generalno na prostoru pokrajine, pa i ovde, jeste obezbeđivanje dela sredstava za paketiće koje se dele deci iz mesne zajednice. Podeljeno je oko 700 paketića, što je lep gest od strane organizatora.“

Za najmlađe stanovnike Mesne zajednice „Blok B“ već tradicionalno organizovana je podela besplatnih Svetosavskih paketića.

Danilo zbog duge zime ostao bez stočne hrane: MINISTAR NEDIMOVIĆ MU POSLAO DETELINU NA KUĆNU ADRESU

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su: Velјko Lјuština gajde i frula, Aleksandar Krstajić glumac, Pevačko društvo Crna Bara, Zavičajno udruženje „Manjača“, članovi Folklornog ansabla „Branko Radičević“ Sremska Mitrovica i Vitomir Vulin gusle.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here