Naslovna Magazin Planeta Prva osoba dobila eksperimentalnu vakcinu u SAD

Prva osoba dobila eksperimentalnu vakcinu u SAD


Vakcine – još najmanje 12-18 meseci

Prva osoba je ove nedelje dobila eksperimentalnu vakcinu u SAD, nakon što je istraživačima dozvoljeno da preskoče uobičajeno pravilo prethodnog vršenja testova na životinjama. Traženje vakcine odvija se do sada neviđenom brzinom, ali ne postoje garancije da će biti uspeha u tome, te će zahtevati imunizaciju na globalnom nivou.

Najpribližnija procena je da nas od vakcine deli još 12-18 meseci, ukoliko sve bude išlo kako treba. To je dugo vremena za čekanje kad se suočavate sa neprikosnovenim mirnodopskim društvenim ograničenjima.

– Čekanje na vakcinu ne bi smelo da se nazove strategijom, to nije strategija – rekao je kaže profesor Vulhaus za BBC.

Prirodni imunitet – još najmanje dve godine

Britanska kratkoročna strategija je suzbijanje slučajeva koliko je više moguće da bi se sprečila preopterećenost bolnica jer kada ponestane kreveta na intenzivnoj nezi, broj umrlih raste.

Jednom kad se smanji broj slučajeva, to bi omogućilo ukidanje nekih mera na određeno vreme – sve dok broj slučajeva ponovo ne skoči i ne bude morala da se uvede nova runda restrikcija.

Kada bi to moglo da se desi još je neizvesno.

Glavni britanski naučni savetnik ser Patrik Valans rekao je da u ovom trenutku „stavljanje apsolutnih vremenskih rokova na bilo šta nije moguće.“

Prethodna vestKada će proći korona i kada će se život vratiti u normalu?
Sledeća vest2 EPIDEMIOLOGA U SREMSKOJ MITROVICI ZARAŽENA KORONOM Nedimović: Virus se nije uvukao u bolnicu

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here