Naslovna Srbija PRVA ŽENA PREMIJER U SRBIJI: Ovo su najveći uspesi u karijeri Ane...

PRVA ŽENA PREMIJER U SRBIJI: Ovo su najveći uspesi u karijeri Ane Brnabić

PODELI
Foto: Tanjug/ Tanja Valić
Aleksandar Vučić izabrao je novog mandatara za sastav Vlade.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas u 18 časova mandatara za sastav nove Vlade Republike Srbije. Nakon obavljenih konsultacija, sastanaka, analiza i proračuna, predsednik Vučić odlučio je da ovu veoma važnu ulogu poveri dosadašnjoj ministarki državne uprave i lokalne samouprave, Ani Brnabić.

Na ovu funkciju, Brnabić je postavljena u avgustu 2016. godine, a marljiv rad, sposobnost i kvalitet odmah su je istakli u prvi plan. U narednim redovima bliže vam predstavljamo dosadašnju karijeru Ane Brnabić.

ALEKSANDAR-VUCIC,-LJUBISA-DIKOVIC-PREDSEDNISTVO

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Školovanje

Brnabić je rođena 1975. godine u Beogradu. Završila je Petu beogradsku gimnaziju 1994, a nakon mature odlazi u Sjedinjene Američke Države, na Univerzitet Northwood u državi Mičigen. Tamo tokom 1998. godine završava studije poslovne administracije. Iz SAD odlazi u Englesku gde na Hull Univerzitetu završava master studije i stiče MBA diplomu iz marketinga. Govori engleski i ruski jezik.

Tokom studija u Londonu radila je za „Srpski informacioni centar“ na poziciji administratora i osobe zadužene za odnose sa javnošću. Glavni zadatak samog centra bio je da održava kontakt i interakciju između reformističkih stranaka u Srbiji sa civilnim medijima u Velikoj Britaniji.

Poslovna karijera

Nakon završenog mastera, 2002. se vratila u Srbiju i počinje da radi kao službenik za odnose sa javnošću na Programima za agrarni razvoj Srbije, koje je tada finansirala EU. Na ovoj poziciji, Brnabić se nije dugo zadržala, pa je posle dva meseca postala deo USAID-a gde je radila na raznim projektima ove organizacije u Srbiji.

Ana Brnabić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Funkcija direktora američke kompanije za razvoj vetroelektrana „Continental Wind Serbia“ koju je obavljala od 2013. predstavlja prvu značajniju funkciju u karijeri Ane Brnabić.

2016. najbitnija godina dotadašnje karijere

Najveća prekretnica u karijeri nove premijerke Srbije jeste 2016. godina kada postaje ministar državne uprave i lokalne samouprave u vladi Republike Srbije. Takođe je i članica glavnog odbora PEKSIM organizacije koja omogućava stipendije za magistarske studije na Univerzitetu Kembridž.

Predsednik je upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj – NALED i odbora Etno mreže udruženja proizvođača rukotvorina.

Naslednik Vučića mora da održi timski duh

Ana Brnabić je pre desetak dana izjavila da će naslednik Aleksandra Vučića na mestu predsednika Vlade morati da održi timski duh i visoke standarde koje je postavio njegov prethodnik.

– Ključno je da Vlada bude jedinstvena i da ostane tim – kazala je ona i dodala da je njoj važno da Vladu vodi ideja opšteg dobra i što bržeg napretka Srbije.

Uzimajući u obzir ovakve stavove nove premijerke Srbije i odluku predsednika Vučiča, sasvim je jasno da će nova izvršna vlast predstavljati odličnu kombinaciju za bolji život građana naše zemlje.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here