Naslovna Srem Sremska Mitrovica PRVI PUT U SRBIJI: U KPZ Sremska Mitrovica prvi osuđenik video linkom...

PRVI PUT U SRBIJI: U KPZ Sremska Mitrovica prvi osuđenik video linkom traži uslovni otpust iz zatvora

PODELI

U zatvoru u Sremskoj Mitrovici danas će biti prvi uspostavljen video link između zatvora i Višeg suda u tom gradu, povodom saslušanja okrivljenog koji je tražio uslovni otpust.
Prvi osuđenik koji će povodom svoje molbe za uslovni otpust sudiji dati iskaz video linkom, osuđen je za utaju poreza.

Ovaj sistem pokrenulo je Ministarstvo pravde, tako što je uspostavilo je sistem audio-video veze između Višeg i Osnovnog suda u Sremskoj Mitrovici i KPZ Sremska Mitrovica, koji omogućava sudiji da pre puštanja osuđenog na uslovnu osudu izvrši razgovor sa njim, bez fizičkog dovođenja osuđenika u sud i angažovanja zatvorskih čuvara i vozila.

U Ministarstvu pravde za Tanjug kažu da ovaj sistem funkcioniše putem tehnologije Microsoft “Skype for Business”, a Ministarstvo pravde licencu za navedeni softver dobilo iz državnog ugovora potpisanog sa kompanijom Majkrosoft.

KPZ Sremska Mitrovica nabavila je jedan računar za sebe i jedan za sud, da bi veza bila kvalitetna, dok je internet provajder povećao protok, kako ne bi bilo prekida u video linku.

Sistem je zamišljen kao pilot projekat, koji, ukoliko se pokaže uspešnim, treba proširiti na ostale sudove i kazneno popravne zavode u dinamici koju omogućavaju budžetska sredstva.

Ova inicijativa potekla je od upravnika zatvora i predsednika osnovnog suda koji su tražili da se uspostavi sistem koji će omogućiti sudiji razgovor sa osuđenim licem bez njegovog dovođenja u sud.

Na ovaj način štedeće se i vreme, ljudski resursi ali i novac koji bi se inače utrošio na voženje osuđenika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here