Naslovna Magazin Zdravlje Psiholog: Ne stvarajte sebi dodatan stres

Psiholog: Ne stvarajte sebi dodatan stres

PODELI

Stres je ubica broj jedan u svetu. Gotovo da nema bolesti za koju se ne smatra da je u uskoj povezanosti sa količinom stresa. Međutim, mi živimo u vremenu u kom je to sastavni deo svakodnevice, i nemoguće ga je izbeći. Psiholog Danijela Živaničević kaže da postoje okidači stresa na koje ne možemo da utičemo, ali i oni nad kojima imamo kontrolu.

– Stres može da bude uzrokovan objektivnim faktorima, kao što je, na primer, neka bolest, ili otkaz. Na to mi ne možemo da utičemo, ali zato možemo da imamo kontrolu nad stresom koji sami sebi pravimo. Mi često, na već postojeći stres, nepotrebno nadodajemo još.

Kao da nam je malo svakodnevnog nerviranja, mi često sebi zadajemo zadatke koje ne možemo da ispunimo, bar ne bez nerviranja.

OPUSTITE SE

Kod nas je za celo društvo karakteristična povišena briga o egzistencijalnim pitanjima, što je i opravdano. Zato treba da naučite da se opustite.

Ako želite da budete zdravi i srećni, morate da naučite da kontrolišete svoje prefekcionističke zahteve, kaže naša sagovornica.

– Sami stvaramo stres kada uvek imamo želju da sve što radimo, odradimo savršeno. Ili kada se mnogo brinemo oko toga kakvo neko mišljenje ima o nama, ili našem radu. Da bi prešli preko toga, ljudi moraju da rade na sebi. Prvo treba čovek da uoči u čemu greši, a onda i da shvati da neke stvari mogu da se odrade prosečno, kao i da nije uvek bitno šta neko misli.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here