Naslovna Život Psihološkinja objašnjava kako reči mogu da utiču na naš organizam

Psihološkinja objašnjava kako reči mogu da utiču na naš organizam

PODELI

Profesorka psihologije na Univerzitetu u Torontu Lisa Feldman Baret objasnila je kako reči utiču na naš organizam i kako međusobno utičemo jedni na druge rečenicama koje svakodnevno upućujemo.

Naučnici su istraživali zašto nas komplimenti ispunjavaju, a zašto nas neke reči povrede. Ispostavilo se da mnoga područja mozga, koja obrađuju jezik, kontrolišu unutrašnjost tela- glavne organe, hormone i imuni sistem.

Ta su područja mozga naučnici zovu “jezičnom mrežom” i omogućuju da čitamo i razumemo reči ili da ih objasnimo nekome. Takođe, ova područja utiču i na vaš puls. Oni podešavaju i količinu glukoze koja cirkuliše u krvotoku. Oni menjaju protok hemikalija koje podržavaju imuni sistem.

-U mojoj istraživačkoj laboratoriji izvodimo eksperimente koji pokazuju kako moć reči utiče na mozak. Učesnici mirno leže na skeneru mozga i slušaju kratke opise situacija, poput ove: ‘Vozite se kući nakon što ste cele noći bili napolju i ne pijete. Čini se da je dugačak deo puta ispred vas traje zauvek. Na trenutak zatvorite oči. Auto počinje da klizi. Budite se. Osećate kako vam volan klizi u rukama’- objasnila je Baret.

Dodaje da dok učesnici slušaju ove reči, naučnici vide povećanu aktivnost u regijama njihovog mozga koje su uključene u kretanje, iako njihova tela miruju. Druge aktivnosti se vide u regijama koje su uključene u vid, iako su im oči zatvorene. Isto tako, povećana je i aktivnost u delu mozga koji kontroliše otkucaje srca, disanje, metabolizam, imunološki sistem, hormone i ostale unutarnje aktivnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here