Naslovna Srbija Ptičji grip hara Beogradom: Mrtvi labudovi u Borči – prizor koji je...

Ptičji grip hara Beogradom: Mrtvi labudovi u Borči – prizor koji je zgrozio građane

PODELI
Foto:24sedam

BEOGRAD – Pronađeno je čak 26 uginulih ptica, a prema rečima Zorana Jankovića, predsednika Udruženja građana “EKO – Pančevački rit”, ovo je drugi talas ove bolesti.

Prizori mrtvih labudova u prethodnih nekoliko dana zabeleženi su u kanalu Vizelj, u Borči, kao i u Beljaricama, a kako je objasnio Zoran Janković, predsednik Udruženja građana “EKO – Pančevački rit”, ove ptice su uginule od ptičjeg gripa, zbog čega je početkom oktobra proglašena epidemija ove bolesti.

Na ovim lokacijama pronađeno je čak 26 uginulih labudova, a prema rečima Jankovića, ovo je drugi talas ove zarazne bolesti za samo dva meseca.

– Prvi talas je trajao od 25. septembra do 10. oktobra. Tada je i na Zemunskom keju bilo uginulih labudova, a zona zaraženog područja bila je tri kilometra, a ugroženog 12. Drugi talas je počeo prošlog ponedeljka i trajao je sve do nedelje. U kanalu Vizelj i u Beljaricama pronašli smo po tri uginula labuda, dok je njih 20 ostalo u vodi – objašnjava Janković.

Prema njegovim rečima, JKP “Veterina Beograd” nema adekvatnu opremu za zbrinjavanje uginulih ptica, te su i u prošlom talasu mrtvi labudovi ostali u vodi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here