Naslovna Srem Inđija Pušten u rad najmoderniji prečistač otpadnih voda kompanije Grundfos u Inđiji

Pušten u rad najmoderniji prečistač otpadnih voda kompanije Grundfos u Inđiji

PODELI

Danska kompanija Grundfos svečano je otvorila novo unapređeno postrojenje za preradu otpadnih voda „BioBooster“, u prisustvu ministra privrede Gorana Kneževića, danskog ambasadora Andersa Kristijana Hougarda, operativnog direktora Grundfos Danska Stefana Simoneta, direktora Grundfos Srbija Veljka Todorovića i predsednika opštine Inđija Vladimira Gaka.

Grundfos je istovremeno obeležio i 10 godina poslovanja u Srbiji.
„Sam dolazak Grundfosa u Srbiju, danske kompanije koja deset godina uspešno posluje u Inđiji, govori koliko je Srbija dobro mesto za ulaganje, koja beleži više od od preko četiri milijarde evra direktnih stranih investicija“, rekao je ministar Knežević.

Grundfos će, kako je rekao, uvek imati podršku Vlade Srbije, te da je novo postrojenje za preradu otpadnih voda od izuzetne važnosti za očuvanje životne sredine, ali i za druge kompanije u Inđiji koje će, takođe, moći da ga koriste.
„Više od dva miliona evra je vrednost novog postrojenja, koje će doprineti zaštiti životne sredine i otvaranju novih radnih mesta“, rekao je Knežević.
Ova investicija od dva miliona evra stavlja Srbiju i Inđiju na mapu sveta kao jedino mesto van skandinavskih zemalja, gde se mogu naći BioBooster postrojenja, rečeno je na ceremoniji.
„Ova investicija će omogućiti još efikasniju proizvodnju uz umanjenu potrošnju vode, uz još bolju brigu za životnu sredinu“, rekao je direktor Grundfos Srbija Veljko Todorović.
Ambasador Danske u Srbiji Anders Kristian Hougard podsetio je da Grundfos u Inđiji zapošljava 750 ljudi, te da su u prvih 10 najvećih izvoznika u Srbiji.
„Danske investicije u Srbiju orijentisane su na izvoz, a vi ste jedan od primera. Pokazali ste kako imate dobre uslove za rad i kroz vaše održivo poslovanje postavili visoke standarde. Pomogli ste i Danskoj da održi imidž zemlje kojoj joj jedan od najvećih prioriteta očuvanje životne sredine i održivi razvoj“, rekao je ambasador Danske u Srbiji.
Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak rekao je da u Inđiji posluje puno stranih kompanija i da je Grundfos jedna od njih, kao i da nijedna do sada nije zatvorila svoja postrojenja, već ih širila.
To je, kaže Gak, potvrda da je Inđija odlično mesto za strane investicije.
Grundfos je svoj rad u Srbiji počeo investicijom od 60 miliona evra u proizvodni pogon koji je ponos kompanije.
U Inđiji danas radi 750 ljudi, u izvozno orijentisanoj proizvodnji koja godišnje iz Srbije izveze više od 200 miliona evra na tržišta širom sveta.
Prošle godine taj rezultat je svrstao Grundfos kao sedmog najvećeg izvoznika Srbije, a ambicije kompanije su da ove godine taj rezultat poboljšaju.
Kao svetski lider u proizvodnji pumpi, Grundfos igra izuzetno bitnu ulogu u povećanju energetske efikasnosti i racionalnijem korišćenju vode. Pumpe širom sveta su zaslužne za skoro 10 odsto ukupne potrošnje električne energije, a čak 90 odsto njih nisu energetski efikasne.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here