Naslovna Srem Ruma Pušten u rad novi savremeni rendgen aparat u Rumi

Pušten u rad novi savremeni rendgen aparat u Rumi

PODELI
Foto: Opština Ruma

RUMA – U Domu zdravlja „Ruma” proteklog petka je otvoren potpuno renovirani rendgen kabinet sa novom savremenom opremom i digitalnim rendgen aparatom –Fujifilm FDr Smart X.

Reč je o uređaju najnovije generacije koji će pomoći u brzoj dijagnostici ukoliko postoji sumnja na neko oboljenje.

Veoma je važan i za pacijente i za zdravstvene radnike, jer omogućava kvalitetniju, brzu i bezbedniju izradu rendgenskih snimaka, koji su jako važni i za preventivne i za dijagnostičke preglede.

Tim povodom Dom zdravlja je posetio i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Aleksandar Stefoski, koji je sa čelnim ljudima Opštine Ruma i direktoricom Doma zdravlja „Ruma” dr Jelenom Stojanac Mračević razgovarao o tome kako da se još unapredi kvalitet pružanja zdravstvene zaštite za stanovnike rumske opštine.

Ne treba da govorim o tome koliko novi rendgen znači građanima Rume, ako znamo da je ovo prvo mesto susreta svakog građanina sa zdravstvenim sistemom. Isto tako moram da naglasim da će ovaj sistem koji je ovde instaliran moći da bude povezan sa većim centrima koji se nalaze bilo u Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu, Beogradu, gde će kolege  uvek moći, ukoliko ima neka nedoumica, da urade konsultaciju i da donesu odluku bez odlaska pacijenta u drugu ustanovu. Vreme je veoma bitno, kao i sama brzina donošenja odluke, stoga je ovaj moderni aparat više nego dragocen, izjavio je Stefoski.

Zahvaljujući uređaju koji je Domu zdravlja doniralo resorno ministarstvo više neće biti liste čekanja u Rumi. Predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić je izrazila nadu da će se dobra saradnja nastaviti i da će vrlo brzo biti dobijena dozvola i za puštanje u rad savremenog uređaja ortopana u stomatološkoj službi, koji je rumskom Domu zdravlja donirala lokalna samouprava.

Mi nastavljamo sa ulaganjima u Dom zdravlja, iako on nije u našoj nadležosti, naša je dužnost da zbog naših građana pomognemo napore da se primarna zdravstvena zaštita podigne na najviši mogući nivo. Samo u prošloj godini uložili smo preko 45 miliona  dinara u renoviranje i opremanje Doma zdravlja. Ove godine ćemo izdvojiti sredstva za obnovu dečijeg odeljenja sa pedijatrijom, a nastavljamo i dalje kompletno renoviranje našeg Doma zdravlja, rekla je predsednica Ćirić.

Dr Jelena Stojanac Mračević, direktorka Doma zdravlja „Ruma” se zahvalila Ministarstvu zdravlja Republike Srbije i Opštini Ruma na kontnuiranim ulaganjima u rumsku ustanovu primarne zdravstvene zaštite od nabavke nove medicinske opreme, vozila, novog ultrazvučnog aparata, ortopana, adaptaciji Službe hitne pomoći i tekućeg održavanja objekta, pa do ove velike investicije u vidu rendgena.

Ovo jeste svakako najvažnija stvar za naše pacijente i zaposlene. Procedura jeste bila zahtevna, ali timski smo rešavali probleme i konačno došli do samog cilja. Aparat je danas počeo sa radom i to je veoma važno, jer mi imamo godišnje preko 5.400 snimanja rendgen aparatom, kazala je dr Jelena Stojanac Mračević.

Državni sekretar dr Stefoski i predsednica Ćirić obišli su i Službu hitne medicinske pomoći gde su razgovarali sa radnicima koji svakodnevno pružaju medicinsku negu velikom broju pacijenata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here