Naslovna Srem Beočin Puštena u rad nova tehnološka linija u fabrici cementa Lafarge u Beočinu

Puštena u rad nova tehnološka linija u fabrici cementa Lafarge u Beočinu

PODELI
Foto: Pokrajinska vlada

U fabrici cementa Lafarge u Beočinu puštena je u rad nova tehnološka linija, što je investicija vredna 7,2 mil EUR, a predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je ovoj kompaniji Integrisanu dozvolu za sva postrojenja na osnovu Zakona o sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine.


Kompanija Lafarge danas obeležava i 180 godina od postojanja, deo je svetskog giganta LafargeHolcim Group, koji u 80 zemalja ima 2.500 pogona i zapošljava 75.000 ljudi.


Čestitajući jubilej, Mirović kazao je da otvaranje nove tehnološke linije znači i iskorak u povećavanju udela obnovljive energije u proizvodnji cementa i boljoj zaštiti i očuvanju životne sredine, navodi se na sajtu Pokrajinske vlade.


– Od kada je Lafarge preuzeo ovu fabriku emisija otrovnog gasa smanjena je za 25%, što je od ogromnog značaja za Frušku goru, ali i za sveukupan razvoj naših najvažnijih privrednih potencijala-razvoja poljoprivrede i proizvodnje zdrave hrane – kazao je Mirović.


– Nova tehnološka linija Hlorni bajpas koju smo danas pustili u rad omogućiće kvalitetniji proces proizvodnje klinkera a rezultat će biti smanjenje emisije ugljen-dioksida za više od 20.000 tona na godišnjem nivou – kazao je Dimitrije Knjeginjić direktor Lafarge Srbija.


Istorija najstarije cementare na Balkanu počela je 1839. godine. Tokom gotovo dva veka postojanja materijali proizvedeni u beočinskoj cementari korišćeni su za izgradnju najznačajnijih objekata srpskog građevinarstva, poput hidrocentrale Đerdap, Avalskog tornja, Sava Centra i mnogih drugih.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here