Naslovna Srem Fruška gora “Putinski prebranac” na fruškogorskom meniju

“Putinski prebranac” na fruškogorskom meniju

PODELI
Foto: Novosti.rs

Turistička tradicija u Vrdniku utemeljena u srednjem veku. Vojvođanska atrakcija nudi istoriju, čist vazduh i uživanje.

OTPADAJU TOČKOVI: KRATER NA PUTU OŠTETIO AUTOMOBILE na putu Vrdnik – Ruma

Sremsko selo Vrdnik, u kotlini pod fruškogorskim visom Zmajevac, od antičkih vremena do polovine 20. veka bilo je čuveno po rudarstvu, prvo kamena, a zatim uglja. Slavu kao turističko mesto steklo je zahvaljujući, kako se mislilo, katastrofi kad je snažan izvor preplavio južno okno rudnika.

Ukida se linija do Vrdnika: “Opet smo ODSEČENI OD SVETA”

Onda se ispostavilo da je voda lekovita i izgrađeni su prva kupatila. Danas Vrdnik ima nekoliko hotela, etno-selo, salaše-pansione, a na većini starih sremskih kuća stoje reklame za sobe. Ipak, ne može se reći da je turizam novost u ovom kraju. Pod Vrdničkom kulom, koju su utemeljili još Rimljani, održavani su u srednjem veku veliki sajmovi, a brojni poklonici su posećivali manastir od 15. veku kad su ga utemeljili poslednji despoti Brankovići.

Staru svetinju su srušili Turci obnovili su 1690. monasi iz Ravanice, koji su stigli ovde tokom Velike seobe noseći mošti Svetog kneza Lazara.

Foto: Novosti.rs

Od tad manastir nosi ime Sremska Ravanica i cilj je velikog broja poklonika. U njemu se čuva čestica moštiju svetog kneza, a porti se nalazi spomenik “vrdničkoj vili”, pesnikinji Milici Stojadinović Srpkinji.

U Vrdnik se danas dolazi ne samo zbog banjanja, već mnogo više zbog čistog uživanja. Neko voli da se šeta i planinari obeleženim stazama ili da vozi bicikl do manastira i pećina Belog majdana, rudnika kamena koji su kopali još Rimljani. Uporniji posete i pećinu isposnicu fruškogorskog monaha isposnika Isaije Parivodića. Rekreativci se predveče sreću s turistima gurmanima u kafanicama sa dobrom domaćom hranom, među kojima su “na glasu” lokali “Kod tašte” i “Kod Putina”.

Foto: Novosti.rs

Ovaj drugi smo posetili da proverimo da li je istinit tekst na tabli u obliku stilizovanog bureta, koji tvrdi da se kod Putina dobro jede. Gazdarica Sneža je preporučila “putinski prebranac s roštiljskom kobasicom” i na pitanje kako se čuvena kafana zvala pre dolaska Putina na vlast, odgovorila uz osmeh:

– Vasilisa, ali ne po Vasilisi Prekrasnoj iz bajke, već po mojoj baki Ruskinji. Znate, moj deda je mobilisan u Prvom svetskom ratu i poslat na ruski front kao vojnik, a vratio se kao mladoženja! Energična baka je bila “ženski Putin” naše porodice.

Greške u imenima sela iriške opštine

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here