Naslovna Posao Racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru Rume

Racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru Rume

PODELI

RUMA: Sada u javnom sektoru u Rumi radi 250 ljudi manje nego u decembru 2013. godine.

Tada je radilo više od 900 ljudi, sada radi malo više od 650, a po odluci Vlade Republike Srbije Ruma ima pravo da u javnom sektoru zaposli ukupno 695 ljudi. Kako je istaknuto na sednici Skupštine opštine u novom sazivu, cilj lokalne samouprave je da stvori preduslove da javni sektor funkcioniše racionalno, efikasno i da bude u službi građana.

  • Nastavljamo sa modernizacijom lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova. Mogli bismo da zaposlimo još ljudi, ali nam je cilj da podignemo efikasnost sa već postojećim brojem radnika. Stoga nastavljamo sa reorganizacijom javnih preduzeća i naš plan je da do kraja godine JUP „Plan” i JKP „Parking i infrastruktura” spojimo u jedno preduzeće, kako bi smanjili sve nepotrebne troškove, da umesto sadašnjih 30 radnika, to novo preduzeće radi sa 15 zaposlenih – pojasnio je predsednik opštine Slađan Mančić.

Sa druge strane radi se i na izdvajanju nove ustanove socijalne zaštite iz sadašnjeg Centra za socijalni rad koji je većinski republička ustanova, ali koju pored resornog ministarstva finansira i Opština Ruma.

  • Uveliko radimo na izdvajanju nove ustanove koja će objediniti Dnevni centar za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, geronto program i terapeutsko jahanje. Centar za socijalni rad nije sertifikovan i od 1. januara mi sa novom ustanovom ulazimo u proces licenciranja da sve te usluge koje već finansiramo iz našeg budžeta nastavimo da sprovodimo, a ne da se one poveravaju raznim agencijama- istakao je predsednik rumske opštine.

Odbornici su usvojili završni račun lanjskog budžeta, uz ocenu predsednika Skupštine opštine Stevana Kovačevića da se stabilno budžetsko poslovanje ne dovodi u pitanje.

  • Uspeli smo ono što smo najavljivali, a to je da ostvarimo budžet u iznosu od dve milijarde dinara. Uspeli smo da održimo trend stalnog povećanja obima punjenja i korišćenja budžetskih sredstava i skoro 90 posto planiranog budžeta u 2019. godini smo i ostvarili- rekao je Kovačević. -Uspeli smo da ostvarimo sve planirane infrastrukturne investicije, sve investicije u oblasti obrazovanja, kulture, podigli smo nivo socijalnih usluga i to finansiramo zdravim budžetskim sredstvima.

U lokalnoj samoupravi su svesni da uslovi rada i punjenje budžeta nisu isti kao što su bili pre pandemije, ali ulažu značajne napore da održe povoljan trend.

Skupština je imenovala nove v.d. direktore u javnim preduzećima i ustanovama – u JUP „Plan” imenovana je dipl. arhitekta pejzažne arhitekture Milka Pavlović, u JKP „Parking i infrastruktura” dipl. pravnik Vladislava Stamenović, za v.d. direktora JP „Gas -Ruma” dipl. inženjer za preduzetnički menadžment Dragan Kosanović, za v.d. direktora Sportski centar „Ruma” master ekonomista Igor Damjančuk, a za v.d. direktora Centra za socijalni rad dipl. sociolog Vojislav Mioković.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here