Naslovna Srem Radionice za psihijatrijske bolesnike u mitrovačkoj bolnici

Radionice za psihijatrijske bolesnike u mitrovačkoj bolnici

PODELI
Foto: Sremske novine

SREMSKA MITROVICA – Juče je u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica ozvaničen početak saradnje između Srpske pravoslavne crkve- eparhije Sremske i jedine regionalne zdravstvene ustanove sekundranog tipa u Sremu, sa ciljem da se pomogne psihijatrijskim pacijentima kroz radionice i psihoterapije.

Inicijator ovog projekta je Stefan Nedić, veroučitelj i zamenik predsednika odbora za versku natavu eparhije Sremske,koji je prilikom današnje posete bolnici rekao, da su radionice zamišljene tako, da se jednom nedeljno, razgovara sa pacijentima, izvode manuelni i likovni radovi, pišu litetrni sastavi, izrađuju mozaici, kolaži i slično. Sa pacijentima će raditi stručno osposobljeni veroučitelji, a vreme će biti posvećeno svima bez obzira na versku, nacionalnu ili rasnu pripadnost, jer kako naglašava Nedić, važna je volja koja je prisutna, jer je u fokusu isključivo čovek i njegovo psihosomatsko i duševno zdravlje.

Projekat je podržala i Gradska uprava za soc.zaštitu i zaštitu životne sredine, a zamenica načelnika te uprave Slađana Mirčeta, izrazila je veliko zadovoljstvo što je Grad Sremska Mitrovica u mogućnosti da podrži ovakve ideje , s obzirom da je mentalno zdravlje na neki način zapostavljeno i što će novooformljeni tim učestvovati u realizaciji projekta u skladu s a svojim nadležnostima.

-Oduševljeni smo inicijativom koja je potekla od eparhije Sremske i gospodina Stefana Nedića i njihove spremnosti da rade sa pacijentima koji se leče na psihijatriji. Eparhija Sremska je duhovni pastir većine naših pacijenata, a ovom radionicom zajednički pomažemo onima koji su duševno bolesni i na taj način ćemo zaokupiti njihovo vreme i pomoći u što bržoj resocijalizaciji i vraćanju u porodično i radno okruženje – rekao je v.d. direktor mitrovačke Opšte bolnice, Prim.dr Dragan Malobabić.

Opšta bolnica je dobila i poklon – ikonu sv. Sevastijana Džeksonskog, misionara novih dana, koji potiče sa tla Amerike, a koji je misionario bolešljiv. Ikona nosi simboliku verovanja u svetitelje, a zaposlenima u bolnici veru u uspešno lečenje svih novih bolesti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here