Naslovna Magazin Zdravlje Radna grupa za zagađen vazduh nakon prvog sastanka: Količina čestica prosečna, nema...

Radna grupa za zagađen vazduh nakon prvog sastanka: Količina čestica prosečna, nema razloga za brigu

PODELI
Foto: 021.rs

Prema informacijama Agencije za zaštitu životne sredine, koncentracija čestica u vazduhu je blizu prosečnim vrednostima za ovo doba godine i nema razloga za zabrinutost trenutnim stanjem.

Ovo je saopšteno iz Vlade, nakon prvog sastanka Radne grupe za zaštitu vazduha, kojem je predsedavala predsednica Vlade Ana Brnabić.

 Na sastanku je dogovoreno odobravanje subvencija za kupovinu elektro i hibridnih vozila i postavljanje brzih elektro-punjača na ključnim mestima putnih koridora. “Takvi punjači već postoje na naplatnim stanicama u Subotici, Šidu, Dimitrovgradu, Preševu i Bubanj potoku, a u narednih dva meseca, najkasnije, trebalo bi da budu postavljena još tri – na naplatnoj stanici u Vrčinu i dva u Nišu, na naplatnoj stanici Nais“, saopšteno je iz Vlade, uz napomenu da je prioritetima pošumljavanje.

 Razgovarano je i o pronalasku načina na koji bi što veći broj gradskih toplana prešao sa fosilnih energenata, kao što su mazut, ugalj i lož ulje, na korišćenje biomase. 

Poseban akcenat stavljen je na situaciju u Beogradu i razvoj koncepta “Smart sitija”. Sastanku u zgradi Vlade Srbije prisustvovali su i resorni ministri Zlatibor Lončar i Aleksandar Antić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, direktor policije Vladimir Rebić, kao i predstavnici relevantnih republičkih i gradskih institucija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here