Naslovna Srem Ruma Radna praksa za rumske učenike u čak 64 kompanije!

Radna praksa za rumske učenike u čak 64 kompanije!

PODELI
Foto: Dnevnik.rs

Po drugi put u Srednjoj tehničkoj školi „Milenko Brzak Uča” organizovan je Dan otvorenih vrata u okviru kojeg su budući srednjoškolci i njihovi roditelji od predstavnika privrede i Nacionalne službe za zapošljavanje upoznati sa obrazovnim profilima koji su trenutno najtraženiji u Sremu, a koji se upravo školuju u ovoj školi.

Muškarac upao u školu i pretio prvacima! Flašom udario poslužitelja

Centralna tema bio je dualni sistem obrazovanja, jer STŠ ove godine upisuje drugu generaciju smera bravar-zavarivač , a od ove školske godine i odeljenje za mehaničara motornih vozila. Direktor STŠ „ Milenko Brzak Uča” Igor Sadrija ističe da oni ove godine sarađuju sa 64 kompanije na teritoriji rumske, iriške i pećinačke opštine i u njima učenici obavljaju praksu i po dualnom i po redovnom sistemu školovanja.

– Trudili smo se da praksu približimo učenicima i u skladu sa mestima iz kojih dolaze, pa tako ako su đaci elektro- smera iz Grabovaca, Nikinaca ili Platičeva praksu će obavljati u „Kableksu” u Platičevu. – objasnio je Igor Sadrija. Isto važi za sve, tako da praksu učenici obavljaju u svom mestu i time se smanjuju troškovi školovanja i prevoza. Učenicima se pruža mogućnost da nakon školovanja ostanu u svom mestu i tamo zasnuju radni odnos.

Do četvrtka nestabilno vreme, nakon toga…

U ovoj školi po starom sistemu upisuju treći stepen elektro-mehaničar za termičke i rashladne uređaje, jer je reč o traženom zanimanjimu za koje privreda iskazuje velike potrebe. Srednjoškolcima na tim smerovima je već obezbeđen posao nakon školovanja, a deo njih dobija i finansijsku naknadu za vreme provedeno na praksi.

U školi je i četvrti stepen elektrotehničkih računara, mašinskih tehničara za kompjutersko konstruisanje, a ove školske godine pokušaće da upišu i smer elektrotehničar automatike za koji takođe postoji veliko interesovanje privrede.

Reakcije ljudi na klimatske promene opravdane!

Mnogi tehnički obrazovni profili su zapravo korak ka dobro plaćenom zanimanju, ocenio je Bojan Santovac iz Privredne komore Srbije – filijala Sremska Mitrovica dodajući da privredi nedostaju kvalifikovani radnici, a đacima jer odmah imaju zaposlenje i dobru platu.

Kompanija koja je ušla u program dualnog obrazovanja obavezna je da plaća đake za vreme provedeno na radu u visini 70 odsto od minimalne cene rada i da obezbedi prevoz ili plati putne troškove.

Veće kompanije lakše sprovode dualno obrazovanje za razliku od manjih, jer ovaj sistem podrazumeva i određene obaveze za samu kompaniju . One moraju da obezbede jedno lice koje će završiti trodnevnu obuku kako bi radilo sa učenicima. Kompanija je, takođe, u obavezi da plaća đake za vreme provedeno na radu u visini 70 odsto od minimalne cene rada – objasnio je Santovac.- One su obavezne i da plate putne troškove ili da obezbede prevoz, ali mi se ipak trudimo da učenike na praksu šaljemo u mestu gde žive.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here