Naslovna Srem Ruma Radovi na izgradnji kompleksa za konjički sport i hipoterapiju u punom jeku

Radovi na izgradnji kompleksa za konjički sport i hipoterapiju u punom jeku

PODELI

Radovi na izgradnji kompleksa za konjički sport i hipoterapiju, koji se realizuje u okviru EU projekta prekogranične saradnje “Horis – Konjičke rute Srem”, uveliko su u toku.

Na oko 1,1 hektara opštinskog zemljišta na obodu Rume, tik uz Tivolsku ulicu, izvode se radovi na izgradnji zatvorenog manježa površine 1.012 m2, štale za konje površine 95 m2 i otvorenog manježa površine 836 m2. U okviru ovog projekta planirana je nabavka jednog konja za terapeuske svrhe i tri konja koja su prilagođena radu sa decom.

Pored unapređenja turističkih potencijala, promocije/oživljavanja konjičkog sporta u Sremu, posebna vrednost projekta je uspostavljanje hipoterapije koja je delotvorna za osobe sa funkcionalnim ograničenjima, neuromotornim i senzornim disfunkcijama.

Jedinstveno prirodno okruženje i druženje sa životinjom, gde se kroz igru i rekreaciju postižu rezultati, jeste ono što hipoterapiju čini posebnim. Hipoterapija pozitivno deluje na normalizaciju mišićnog tonusa, jačanje snage, povećava obim pokreta, kontroliše držanje tela, poboljšava koordinaciju, ravnotežu, simetriju pokreta, cirkulaciju i disanje, pojačava koncentraciju i pažnju.

Rok za završetak radova na kompleksu je avgust 2018. godine, a stručne edukacije za sprovođenje terapije su već počele. U prilog tome treba istaći i da su 25. maja potpisani su i ugovori o finansiranju stručnog usavršavanja ljudi koji će raditi pri kompleksu, a reč je radnicima SPPŠ “Stevan Petrović Brile”, Centra za socijalni rad Opštine Ruma, Dnevnog centra/boravka za decu sa smetnjama u razvoju, Domu zdravlja “Ruma”…

Ukupan odobreni budžet projekta “Horis” je 1.417.632,24 evra, od čega je 212.644,85 evra sufinansiranje projektnih partnera. Opštini Ruma je po ovom projektu odobren iznos od 395.888,14 evra, od čega je planirano učešće lokalne samouprave 59.383,23 evra. Opština Ruma je za ovaj projekat dobila značajna sredstva iz Pokrajine, te veći deo tih 59.383,23 evra zapravo sufinansirati Pokrajinski sekretarijat za finansije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here