Naslovna Srem Ruma Radovi na popravci zgrade Zavičajnog muzeja

Radovi na popravci zgrade Zavičajnog muzeja

PODELI

U Zavičajnom muzeju Ruma u toku su radovi na rekonstrukciji dvorišnog prostora. Trenutno se izvode radovi na krovu nadstrešnice Zavičajnog muzeja, a kompletnu popravku finansira Opština Ruma sa 486.000 dinara.

Ovim radovima značajno će se unaprediti bezbednost svih posetilaca i nakon godinu dana pauze, na zadovoljstvo publike, u ovom prostoru ponovo će se održavati programi Kulturnog leta.

“Lokalna samouprava nam je ove godine izašla u susret i dala sredstva za kompletnu popravku nadstrešnice. Time ćemo problem rešiti dugoročno, jer nije reč samo o popravci, već kompletnoj rekonstrukciji. Postaviće se novi oluci, stavlja se novi krovni pokrivač, a potom će uslediti i molerski radovi tako da mislim da ćemo deo kulturnih dešavanja u avgustu, kao i neka dešavanja u septembru koja mi planiramo, realizovati upravo na jednom od omiljenih mesta rumske publike, koje će sada biti potpuno bezbedno”, istakla je Branislava Konjević, v.d. direktorka Zavičajnog muzeja Ruma.

Radovi su započeli 20. jula, a prema ugovoru rok za njihov završetak je 20 radnih dana. Zgrada muzeja je jedan od najstarijih objekata u gradu, iz 1772. godine i kao takva predstavlja izuzetno važan kulturni spomenik koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika iz Sremske Mitrovice.

“Svakom rekonstrukcijom Glavne ulice ova zgrada je pomalo zatrpavana, stavljanjem novog sloja asfalta, a trenutnom velikom rekonstrukcijom, deo tih slojeva će biti skinut tako da ćemo početi da se rešavamo vlage koja nam u zgradi predstavlja najveći problem. Lokalna samouprava je sa izvođačem radova to i dogovorila, prvo smo otkopali podrumske prozore i samo posle nekoliko dana, već se ne oseća toliko ona višegodišnja memla. Naravno, zidovi su još uvek vlažni, ali imamo sad tu prirodnu ventilaciju, što je u interesu ove zgrade”, kaže Branislava Konjević.

Ona dodaje da je Zavod za zaštitu spomenika iz Sremske Mitrovice uradio idejno rešenje sanacije i daljeg zaustavljanja propadanja zgrade, a ovo je neka od prvih faza u tom procesu.

“Vlaga je veliki problem Muzeja i zbog nje mi nemamo stalnih postavki, jer te donje prostorije, koje su bile predviđene za arheološku, istorijsku i etnološku postavku su jako vlažne i predstavljaju opasnost po eksponate. Ovim otkopavanjem ćemo dobiti bar jednu prostoriju gde bi mogla da bude bar jedna stalna postavka, jer je to nešto što Rumi treba. Imamo veliki broj eksponata koji sada stoje u depoima koji su takođe, ugroženi vlagom. Na jesen nas očekuje i sanacija krovnih prozora, tako kada se to sanira, imaćemo ogroman krovni prostor ako budemo pravili nove depoe ili nešto drugo. I za ove radove imamo već obezbeđena opštinska sredstva”, rekla je vd direktorka Zavičajnog muzeja Branislava Konjević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here