Naslovna Deca Raketa od plastične flaše

Raketa od plastične flaše

Foto: ilustracija

Na međunarodnom takmičenju u raketnom modelarstvu u Sremskoj Mitrovici učenici knjaževačke gimnazije osvojili su prvo mesto u kategoriji učenika osnovnih i srednjih škola. U okviru programa „CanSat” osmišljenog po modelu Evropske svemirske agencije „ESA” zadatak im je bio da od priručnih materijala naprave raketu i satelit i uspešno ih lansiraju.

Raketa koju su knjaževački gimnazijalci Mateja, Anastasija, Filip, Dušan i Ilija, uz pomoć svog profesora fizike osmislili i napravili od plastične flaše, poletela je uvis više od pedeset metara. U drugom delu takmičenja, sa satelita, takođe izrađenog od priručnih materijala, uspešno su posle lansiranja primili signal.

Ovo je taj naš satelit unutra se nalazi sva elektronika satelita. Ovde imamo padobran, i ovde je taj risiver.

„Mi smo jedina ekipa koja je uspela da primi naš sopstveni signal, drugi su ili primali tuđe ili nisu uopšte”, priča Mateja Mihajlović, učenik drugog razreda Knjaževačke gimnazije.

Model rakete sa kojim su se takmičili pogonjen je vodom pod pritiskom.

„Morali smo da se skroz upoznamo sa vodenim inženjeringom, kako bi znali kako će u stvari raketa da radi”, objašnjava Filip Zorić, učenik trećeg razreda.

Pripreme za takmičenje trajale su nekoliko meseci. Takmičarski tim morao je da savlada mnogo novih znanja i veština iz oblasti fizike, informatike i raketnog inženjeringa.

„Naš školski program ne prati baš nikakve eksperimente, niti nešto što je slično ovome čime si mi bavimo. Tako da je ovo sve bilo novo za nas, ali smo već bili zainteresovani za to pa nam ništa nije palo teško”, kaže Anastasija, učenica trećeg razreda.

Osim učenika, za tamičenje su se posebno pripremali i njihovi profesori.

„Ko je bio zainteresovan od nastavnika prirodnih nauka, prošli smo jednu obuku i dobili sertifikate da možemo raditi sa decom”, kaže Milija Srejić, profesor fizike.

Prezadovoljni ostvarenim uspehom mladi maketari najavljuju da će i sledeće godine učestvovati na Ken sat takmičenju za koje će uskoro početi da se pripremaju.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

IZVORrts
Prethodna vestLuka Sremska Mitrovica čeka zeleno svetlo Svetske banke, projekat vredan 20 miliona evra
Sledeća vestOTVORENA REKONSTRUISANA SREMSKA ULICA: Opština Ruma najbolja u Vojvodini kada je u pitanju realizacija projekata koje sufinansira Pokrajina

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here