Naslovna Srbija Rakić: Proces povratka na KiM pod velikim znakom pitanja

Rakić: Proces povratka na KiM pod velikim znakom pitanja

PODELI
Foto Tanjug/S. Radovanović, arhiva

Ministar za zajednice i povratak u prištinskoj vladi, Goran Rakić, ocenio je danas da je to što 50 raseljenih Srba nije dobilo policijsko odobrenje da sutra u Mušutištu obeleže manastirsku slavu, na temeljima manastira Svete Trojice, pokazatelj da je proces povratka u pokrajini pod velikim znakom pitanja.

Rakić ocenjuje da je sprečavanje raseljenih da samo na dan posete svoja vekovna ognjišta apsurdno i ističe da se ovime pokazuje zapravo kolika je volja “kosovskih institucija da pomognu povratak raseljenih lica”.

Ako policija ne može da obezbedi jedan dan boravka raseljenima u Mušutištu, kako bi to tek izgledalo kada bi se raseljeni vratili da žive u ovom mestu, upitao je Rakić.

“Žalosno je što nakon više od dve decenije od napuštanja svojih kuća, raseljeni ne mogu da svoje domove i svoju crkvu posete i to zapravo govori da se suživot ne može graditi na temeljima zabrana i ograničenja Srbima”, kazao je on.

Pedeset raseljenih nije dobilo policijsko odobrenje da u nedelju 12. juna na temeljima Manastira Svete Trojice u Mušutištu obeleži ovaj veliki praznik i ako su se na vreme najavili svoju posetu mestu u kome su do 1999. godine živeli.

”Konstantno se suočavamo sa ovakvim problemima kada je Mušutište u pitanju. Ovo je pokazatelj da je proces povratka na Kosovu pod velikim znakom pitanja i da krivce za to treba da tražimo upravo u institucijama koje nemaju volju da nam pomognu da ovo pitanje reševamo na jedan pozitivniji način. Predstavnici međunarodne zajednice moraju podrobnije da se pozabave svime onime što nas sprečava da veći broj raseljenih vratimo na Kosovo”, rekao je Rakić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here