Naslovna Magazin Zdravlje Rakijom protiv korone? NE! Alkohol može umanjiti sposobnost vašeg imunološkog sistema u...

Rakijom protiv korone? NE! Alkohol može umanjiti sposobnost vašeg imunološkog sistema u borbi korone

PODELI

Konzumiranje može negativno uticati na imuni odgovor vašeg tela na zarazne bolesti! Alkohol može oslabiti ključne imunološke ćelije u plućima i oštetiti epitelne ćelije, plućnu površinu (gde COVID-19 može napasti).

Izbegavanje alkoholnih pića preko je potreban savet tokom nove pandemije koronavirusa!

Ipak, na različitim stranama pojavili su se saveti koji motivišu ljude da “popiju časicu rakije” kako bi “ubili koronu“. Dok smrtonosan virus kuca na naša vrata, naša je odgovornost da upozorimo ljude, s obzirom da naučne studije ipak govore potpuno drugačije.

Konzumiranje alkohola može umanjiti sposobnost vašeg imunološkog sistema u borbi protiv zaraznih bolesti, pokazuju brojne studije. Alkohol može umanjiti imunološki odgovor ili dovesti do veće podložnosti upali pluća.

I dok je stopa smrtnosti od COVID-19 najviša među starijim osobama, mlađi ljudi takođe preti rizik od komplikacija: Skoro 40% onih koji su hospitalizovani COVID-19 u SAD-u bili su u dobi od 20 do 54 godine, a više od polovine u tom opsegu je palo u dobi između 20 i 44 godine, pokazuju preliminarni podaci CDC-a (odjekuju slična ranija otkrića u Kini).

„Kliničari već dugo primećuju povezanost između prekomerne konzumacije alkohola i štetnih efekata povezanih sa imunološkim sistemima, kao što je osetljivost na upalu pluća“, primetili su članak iz 2015, Alkohol i imuni sistem, objavljen u Alcohol Research: Current Revievs.

Alkohol uništava imunološke puteve na složen i naizgled paradoksalan način.” Razne studije pokazuju da upotreba alkohola može doneti udar tela: to se meša sa ljudskim gastrointestinalnim sistemom, mijenjajući funkciju zdravih mikroba crijeva povezanih sa imunitetom. Alkohol takođe može oslabiti ključne imunološke ćelije u plućima i oštetiti epitelne ćelije koje liniju plućnu površinu (gde COVID-19 takođe može napasti). “Često, oštećenje pluća izazvano alkoholom ostaje neotkriveno, dok respiratorne infekcije, ne dovedu do težih plućnih bolesti”, navedeno je u članku.

Konzumiranje alkohola ne mora biti hronično da bi imalo negativne posledice po zdravlje. U stvari, istraživanje pokazuje da akutno piće, takođe utiče na imuni sistem.

“Studije sugerišu da i noć prejedanja može oslabiti imunitet, koji traje do narednog dana ili može i duže.

“Generalno, alkohol u sistemu u trenutku izloženosti patogenu smanjuje urođeni imunitet,” rekla je dr. Sc. Kathi Jung, koautor studije i direktor Nacionalnog instituta za zloupotrebu alkohola i podelu metabolizma alkohola. i efekti na zdravlje. “Dakle, lakše je i prehladiti se tokom epizoda pića.” Majid Afshar, dr. Med., Docent na Zdravstvenim sistemima Univerziteta Loiola u Ilinoisu, proučavao je uticaje pića na imuni sistem.
Piće može poremetiti sposobnost tela da uspostavi adekvatan imuni odgovor na stresnu situaciju, kao što je ometanje zdravog odgovora na koronavirus, “rekao je Afshar. 4 ili 5 pića ili više mogu oštetiti signalne proteine poznate kao citokini, „važni borci“ ćelijskog arsenala imunog sistema.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here