Naslovna Posao Razvoj poljoprivredne proizvodnje u skladu sa modernim tokovima

Razvoj poljoprivredne proizvodnje u skladu sa modernim tokovima

Foto: Opština Pećinci

Tokom protekle nedelje, održana su zimska savetovanja za poljoprivredne proizvođače sa teritorije pećinačke opštine u Pećincima, Donjem Tovarniku i Kupinovu, koje je organizovalo pećinačko Udruženje poljoprivrednih proizvođača u saradnji sa Agencijom za razvoj Opštine Pećinci i Poljoprivrednom stručnom službom iz Sremske Mitrovice, čiji su stručni saradnici Zoran Martinović, dr Vladimir Marić i Senka Mišković, bili na raspolaganju poljoprivrednicima za sva pitanja vezana za teme predavanja – prihrana pšenice, zaštita bilja, zaštita i očuvanje zemljišta, stočarstvo, dostupne subvencije u stočarstvu, kao i da čuju koji su aktuelni hibridi kukuruza našeg poznatog instituta za kukuruz Zemun Polje.

Kako nam je rekla Marijana Panić, predsednica Udruženja poljoprivrednih proizvođača opštine Pećinci, zadovoljna je odzivom poljoprivrednika u Pećincima, Kupinovu i Donjem Tovarniku, a veliku zainteresovanost poljoprivrednici su, kaže, pokazali za razne bolesti pšenice i kukuruza, koje su mogli i da vide na slajdovima, ali i za savete vezane za samu setvu.

“Zimsko savetovanje za poljoprivredne proizvođače pokriva mnoge oblasti koje poljoprivrednicima znače tokom cele godine. S obzirom da smo besplatnu analizu zemljišta podelili poljoprivredicima, ovo je bio pravi trenutak da čuju dragocene savete stručnjaka Poljoprivredne stručne službe iz Sremske Mitrovice vezano za đubrenje zemljišta i prihranu pšenice. Aktivno su učestvovali u edukaciji, a sve to pokazuje da su naši poljoprivredni proizvođači zainteresovani za unapređenje proizvodnje u skladu sa modernim tokovima poljoprivredne proizvodnje” – rekla je Panić.

Stručni savetnik PSS Zoran Martinović savetovao je poljoprivrednike o aktuelnim temama vezane za prihranu pšenice i đubrenje zemljišta, a po njegovim rečima nikako ne treba žuriti sa primenom ovih agrotehničkih mera.

“S obzirom da je zemljište jedan od retkih resursa koji čovek ne može da stvori, savetovao sam poljoprivredne proizvođače o očuvanju zemljišta, a dotakao sam se i prihranjivanja pšenice i đubrenja, teme koje su trenutno aktualne. Primetio sam da su u januaru, pošto je bilo relativno toplo i suvo vreme, mnogi počeli sa prihranom, a neki su i završili. Smatram da je to isuviše rano, a i kiša koja je pala ovih dana je to dokazala. Izmerio sam 36 litara da je palo za ova dva tri dana, a padala je i jutros, što znači da su to velike količine padavana. U takvim situacijama, azot koji se suviše rano ubaci, spušta se mnogo niže nego što je biljkama potrebno, jer je azot veoma pokretljiv i sa atmosferskim padavinama se spušta u niže slojeve zemljišta, a nekad može da bude i trajno izgubljen ako dođe do vodotokova i sa tom vodom on odlazi. Moja preporuka je da se sačeka, da se prati vremenska prognoza, da vidimo kako će polovinom februara biti vreme, pa ako se očekuje suvlji i topliji period, onda u tom periodu treba obaviti đubrenje. Ako se očekuju neke velike količine padavina, eventualno i sneg, što je moguće za sredinu februara, svakako da možemo odložiti đubrenje. Bez obzira što pšenica kod mnogih sada ne izgleda lepo, zbog suvog i toplog perioda, i sa jutarnjim mrazevima koji umeju da oštete vršni deo lista, čim otopli, čim padne malo kiše i kada se doda đubrivo, pšenica će se oporaviti” – istakao je Martinović.

Dr Vladimir Marić samostalni stručni saradnik za ratartsvo i savetodavac, skrenuo je pažnju poljoprivrednim proizvođačima koliko je neophodno da se pre svega uradi analiza zemljišta, da se napravi plan đubrenja, kao i da se zatim na osnovu te analize dobiju preporuke koliko treba đubriva primeniti, u kom obliku i kada treba primeniti.

“Skenuo sam im pažnju na značaj organskog i mineralnog đubrenja zemljišta, kao i način na koji treba primeniti đubrivo, jer to je jedna agrotehnička mera koja je jako bitna u proizvodnji, ne samo kukuruza, nego i drugih ratarskih kultura. Mnogi proizvođači gledaju da uštede u svojoj proizvodnji na taj način što će izostaviti ovu agrotehničku meru koja je jako bitna” – smatra Marić.

Kao i svake godine, stručni saradnik PSS Senka Mišković pričala je o bezbednoj primeni pesticida, problemima sa štetnim mikroorganizmima, pre svega sa insektima.

“Jako je važno da naučimo biologiju insekata, kako se suzbijaju, da li ima efekta da se suzbijaju, a pri tome naravno da se vodi računa, ako moramo da uradimo tretman, kada ga radimo zbog pčela. Bezbedna zaštita bilja ne isključuje primenu pesticida, ali nam je cilj da poljoprivrednim proizvođačima skrenemo pažnju da hemija nije svemoguća, da uradimo niz preventivnih mera i samo kada moramo delujemo sa pesticidima, sa određenom grupom pesticida u određenoj fazi i određenom dobu dana što je jako bitno” – izjavila je Mišković.

Stručni saradnik PSS Jovan Bojić upoznao je poljoprivredne proizvođače sa teritorije opštine Pećinci i sa subvencijama u stočarstvu koje su aktuelne – za tovne svinje, tovna junad i tovnu jagnjad, a aktuelne ZP hibride za predstojeću setvenu sezonu predstavili su stručni saradnci iz Instituta za kukuruz Zemun polje.

IZVOROpština Pećinci
Prethodna vestSportski vikend za nama
Sledeća vestPredstava “Švabica”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here