Naslovna Srem Fruška gora RAZVOJ TURIZMA KRENUO IZ VRDNIKA: Fruškogorska gondola ici ce iz centra ovog...

RAZVOJ TURIZMA KRENUO IZ VRDNIKA: Fruškogorska gondola ici ce iz centra ovog mesta

PODELI

Ko god krene ka Vrdniku, videće da je sve raskopano, ali je važno da se radi, uprkos tome što je turistička sezona u Vrdniku u punom jeku rekao je predsednik opštine Stevan Kazimirović i dodao da su radovi na spa-kompleksu podno Etno-sela „Vrdnička kula”, pod nazivom „Fruške terme” u punom jeku i da je otvaranje najavljeno za 31. avgust.

– Reč je o dva hotela s više od 200 ležaja, s 9 bazena, velikim parking-prostorom za goste, a počela je i izgradnja „Staze zdravlja”, koja ide od centra Vrdnika do Etno-naselja „Vrdnička kula”– kaže Kazimirović. – Radi se danonoćno, na gradilištu je svakodnevno i po 500 radnika, a vlasnik hotela je „Promont grupa” iz Novog Sada. To je trenutno najveća privatna investicija koja se radi u našoj opštini, kaže Kazimirović.

Istočna strana čeka jakog investitora
Novo Hopovo, Staro Hopovo, Grgeteg, Velika Remeta su manastiri u istočnoj strani opštine. I mada se trenutno razvija zapadna strana, gde je i Vrdnik, po predviđanjima, za tri godine počeće razvoj i istočne strane opštine Irig.

– Dovoljno je da se pojavi jedan jači investitor na istočnoj strani i taj deo će zaživeti. Na primer, vrednost zemljišta u Vrdniku i zapadnoj strani kreće se oko 1.000 evra po aru, dok je u selima na istočnoj strani deset puta manja, tako da će to investitori iskoristiti, samo neko treba da bude prvi, kao što je bio slučaj s Vrdnikom, jer prvi investitor podiže celu infrastrukturu, na koju se onda i ostali oslanjaju – kaže Kazimirović.

– Kada su „Fruške terme” u pitanju, za nas je još važna činjenica da je kod njih već otvoren konkurs za prijem novih radnika i biće uposleno oko stotinu, možda i više ljudi. U pitanju su kuvari, konobari, spremačice, odnosno kompletno osoblje za dva nova hotela, što nama mnogo znači – ističe predsednik opštine Irig. – I u „Akva Premijeru” i „Vrdničkoj kuli” radi više od sto radnika, te nam razvoj turizma i ponuda posla odgovaraju u svakom smislu.

On smatra da je razvoj turizma na Fruškoj gori krenuo od Vrdnika, ali da sama Fruška gora ima još mnogo da ponudi. Trenutno radimo projektno-tehničku dokumentaciju i uslove za gondolu, koja će se takođe nalaziti u Vrdniku i kretati najverovatnije od centra Vrdnika ka Vrdničkoj kuli.

Irižani smatraju da se ispod zemlje baš na ovim padinama Fruške gore nalazi termalno jezero.

– Bušenjem bunara videlo se da termalnih izvora ima i na drugim mestima. Nedavno je jedan izvor termalne vode pronađen i u opštini Ruma, te u našoj opštini kod Šatrinaca, pa se verovatno ispod zemlje baš na ovim padinama Fruške gore nalazi termalno jezero. U Vrdniku je otkriveno slučajno, samo zato što je tu bio rudnik pa su kopali, ali je činjenica da termalne vode ima i na drugim mestima na Fruškoj gori – kaže Kazimirović. – Rudnik u Vrdniku je i prestao da radi zato što je kroz okno počela da izvire termalna voda te je Pokrajina odlučila da napravi prvi hotel „Termal”. I dalje je u vlasništvu Pokrajine i specifičan je jer je i bolnica za rehabilitaciju, ali ima i bazene s termalnom vodom, deo za ugostiteljstvo.

– S letom se broj stanovnika u iriškoj opštini duplira zbog velikog broja vikendica na obroncima Fruške gore. Po popisu imamo 11.000-12.000 stanovnika na teritoriji opštine, međutim, u letnjem periodu taj broj iznosi oko 25.000 – tvrdi Kazimirović. – Na našoj teritoriji imamo oko 5.000 vikend-kuća, vikendica, vila, kako god ih zvali. Do tog broja smo došli nakon legalizacije. Ako se uzme da ih u kući boravi po dvoje, a „Termal” ima oko 1.500 ležajeva, dolazimo do te cifre od 25.000 ljudi.

On kaže da će krajem godine imati i 2.000 ležajeva (kada bude radio i novi hotel u Vrdniku).

Pojašnjava da je njihova opština mala i kada bi veliki investitori, kao što je „Promont grupa”, čekali na njih, radovi bi morali potrajati ili bi čak bili zaustavljeni.

– Pošto s „Promont grupom” imamo izuzetno dobru saradnju, oni učestvuju izradom projektne dokumentacije u naše ime, predaju je nama, mi konkurišemo, kao što je konkretno slučaj i sa „Stazom zdravlja” koja se sada radi, a konkurisali smo kod Uprave za kapitalna ulaganja APV – kaže Kazimirović. – Urađane je eksproprijacija zemljišta, za koju nismo imali novca, te ga je u naše ime izdvojila „Promont grupa” jer je u obostranom interesu da se to uradi, a ono će biti u vlasništvu Opštine po završetku radova. Vrednost investicije je 140 miliona dinara.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here